EUROPA Nato har blivit så farligt att Ungern nu kan komma att avsluta sitt engagemang i krigsalliansen. Detta enligt en av landets fredsorganisationer.

Ungerns premiärminister Viktor Orban överväger att ”omdefiniera” landets förhållande till Nato. Bakgrunden är att krigsalliansen fortsätter att hetsa sina medlemmar att skicka vapen till kriget i Ukraina, något som Ungern motsätter sig starkt.

Till den ryska nyhetsbyrån TASS säger Endre Shimo från den ungerska fredsorganisationen ”Peace Circle” att regeringen behöver hitta ett sätt att hålla landet utanför konflikten helt om Ungern ska vara ett Natoland även i framtiden.

— Orban är mycket väl medvetet om hotet mot fred och säkerhet i Ungern på grund av Natos krigsfrämjande politik, säger Shimo.

— Om Nato inte överger sin plan för ett krig mot Ryssland och det blir uppenbart att Ungern också kommer att dras in i en militär konflikt vid direkt intervention, kommer vi inte ha något annat val än att suspendera vårt Nato-medlemskap, fortsätter han.

Orbans utspel skedde i en radiointervju där han betonade att Ungern inte vill se en fortsatt eskalering av konflikten i Ukraina. I EU har Orban bland annat gjort motstånd mot fortsatta vapenleveranser och mot att ta steg mot att integrera Ukraina i EU.