EUROPA Ungern kräver nu att FN måste utreda terrordådet mot de rysk-tyska Nord Stream-rörledningarna. Samtidigt uppger Viktor Orban att både Ungern och Serbien måste vakta sina ledningar som förser länderna med rysk gas.

Under ett tal i det ungerska parlamentet på måndagen uttryckte landets premiärminister Viktor Orban att Ungern måste vakta på sina rörledningar som förser landet med rysk gas, rapporterar RT. Detta med tanke på terrordådet mot Nord Stream 1 och 2 förra hösten.

— Sprängningarna av Nord Stream var ett simpelt terrordåd, förklarade Orban.

Den prisbelönte och judiske journalisten Seymour Hersch har tidigare avslöjat hur USA med hjälp av Norge placerade sprängdeg på rörledningarna utanför Bornholm i samband med en Nato-övning i Östersjön i somras. Orban pekade inte ut de två länderna specifikt, men antydde att han accepterat att det var allierade länder som låg bakom.

— Vad vi behöver veta är, om de gjorde detta uppe i norr bara för att stoppa den ryska gasen från att komma till Europa så kan de göra det i södern också, sa Orban.

Dessutom tillade premiärministern att både Ungern och Serbien måste ”klargöra att om detta sker så kommer man inte komma undan lika lätt som man nu gör med Nord Stream-explosionerna”.

Tidigare i veckan uppmanade också Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto FN att utreda vem som ligger bakom attackerna och varför – något som Ryssland tidigare också krävt.