VÄRLDEN I ett omfattande avslöjande skriver den Pulitzerprisade journalisten Seymour Hersh om hur CIA och den amerikanska flottan i samarbete med Norges marinförsvar placerade sprängmedel på Nord Stream 1 och 2. Ordern att sabotera de tysk-ryska gasledningarna kom direkt från president Biden.

Den 7 februari 2022 höll president Joe Biden en pressträff tillsammans med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Där utlovade Biden att han skulle se till att den nybyggda gasledningen Nord Stream 2 – som skulle dubblera tysk import av billig rysk naturgas – skulle tas ut om Ryssland vågade trotsa hans auktoritet och invadera Ukraina.

— Om Ryssland invaderar, det vill säga att stridsvagnar eller trupper korsar Ukrainas gräns, så kommer det inte längre att finnas en Nordstream 2. Vi kommer att göra slut på den, löd Bidens numera ökända löfte.

— Jag lovar dig att vi kommer att kunna göra det, förtydligade Biden för journalister som inte riktigt kunde tro vad de hörde.

Bara två dagar tidigare uttryckte sig Bidens vice utrikesminister, den ökända globalistjudinnan Victoria Nuland, på ett liknande sätt. Nuland har pekats ut som arkitekten bakom Nato-kuppen i Ukraina 2014 samt det pågående kriget i landet. Nyligen hyllade hon Nord Stream-sabotaget helt öppet i den amerikanska kongressen.

— Jag vill vara väldigt tydlig med er idag. Om Ryssland invaderar Ukraina kommer Nord Stream 2 på ett eller annat sätt inte att gå vidare, sa hon under en pressträff på utrikesdepartementet den 5 februari förra året.

Vad ingen då visste var att en hemlig grupp bestående av CIA-agenter och militärer från den amerikanska flottan redan var djupt involverade i planer på att placera sprängmedel på Nord Streams gasledningar.

Detta har nu avslöjats av den judiske journalisten Seymour Hersh, som publicerat resultatet av ett omfattande researcharbete kring sabotaget av Nord Stream. Hersh skrev om Watergateskandalen för New York Times redan på 70-talet, har vunnit flera priser och även tidigare kommit med kontroversiella avslöjanden. Bland annat anklagade han Barack Obamas administration för att ljuga om omständigheterna kring al Qaida-ledaren Usama bin Ladins död och var en av de journalister som motbevisade lögnerna om att Syriens president Bashar al-Assad skulle ha använt kemiska vapen mot sin befolkning.

Hersh har publicerat artikeln på sin egen blogg och den innehåller information från en källa som haft direkt insyn i den hemliga grupp som på order av Joe Biden arbetade fram en plan för hur man skulle kunna oskadliggöra inte bara Nord Stream 2 utan även Nord Stream 1.

Gruppen sattes samman av Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Det fanns olika tankar om hur Nord Stream skulle kunna attackeras – alltifrån användandet av u-båtar till att släppa bomber från flygplan. Oavsett vad måste planen hållas strikt hemlig, drog CIA-representanterna som slutsats.

— Detta var inget för småbarn. Om attacken skulle kunna spåras tillbaka till USA är det en ren krigsförklaring, säger en källa med insyn i processen.

När Joe Biden helt öppet deklarerade sina intentioner kring Nord Stream chockerades gruppen som planerade sabotaget.

— Det var som att placera en atombomb på marken i Tokyo och berätta för japanerna att vi tänker spränga den. Planen var att valmöjligheten att genomföra planen skulle finnas efter invasionen och inte att den skulle aviseras offentligt. Antingen fattade inte Biden detta, eller så ignorerade han det, säger Hershs källa.

Men att Biden offentligt gick ut med Washingtons intentioner skapade en möjlighet för den hemliga planeringsgruppen. Några av CIA-bossarna som ingick i gruppen tolkade Bidens utspel som att detta inte längre var en ”hemlig valmöjlighet”. Det innebar att Nord Stream-sabotaget inte längre ansågs som en operation ”under täckmantel” [”covert operation”. reds. anm.] utan istället en hemligstämplad underrättelseoperation med stöd av den amerikanska militären.

— Det fanns inte längre något juridiskt krav om att rapportera om operationen till kongressen. Allt man hade att göra nu var att bara göra det, samtidigt som det skulle hållas hemligt, berättar källan.

Norge går att lita på

Ganska snart beslutades att dykare från flottan skulle användas för att placera sprängmedel på gasledningarna. USA har redan en handfull militärbaser i Norge, bland annat en ny ubåtsbas. Man har dessutom levererat en flotta P8 Poseidon patrullflygplan till Norge och byggt ut en norsk flygbas, vilket Norge återgäldade med att klubba igenom ett så kallat SDCA-kontrakt som ger USA juridisk jurisdiktion över amerikanska soldater som begår brott i Norge, likväl som norska medborgare som misstänks för brott mot amerikansk närvaro.

Detta tillsammans med att den fanatiskt antiryske norrmannen Jens Stoltenberg leder Nato som generalsekreterare gjorde att man såg Norge som ett perfekt land att använda som bas för operationen. Man ansåg också att norsk säkerhetstjänst och militär skulle vara samarbetsvilliga och kapabla att hålla operationen hemlig.

— De hatar ryssar och det norska marinförsvaret var fullt av utmärkta sjömän och dykare med flera generationers erfarenhet av oerhört lönsam olje- och gasutvinning i havet, berättar källan.

I mars mötte representanter från den amerikanska planeringsgruppen personer från den norska säkerhetstjänsten och marinförsvaret i Norge. Marinförsvaret räknade snabbt ut att den perfekta platsen att placera sprängmedel på var några kilometer utanför Bornholm. Man beslutade att dykarna skulle operera från ett norskt Alta-minröjningsfartyg och placera C4-sprängdeg täckt av betong på gasledningarna.

Svenska Försvarsmakten informerades

För att undvika upptäckt av den danska och svenska flottan valde man att ”informera” personer i de respektive försvarsmakternas hierarki om att någon typ av hemlig aktivitet skulle ske utanför Bornholm, som inte fick rapporteras vidare. Man valde ut personer med befogenhet att sopa dylika observationer under mattan.

— Vad de fick veta och vad de visste var medvetet olika, berättar Hershs källa.

Huruvida överbefälhavaren Micael Bydén själv informerades framgår dock inte. Men i efterhand har vi som bekant fått veta att han under tiden var fullt upptagen med att bedra sin hustru med polischefen Linda Staaf och senare även lämna sitt över två decenniers långa äktenskap för henne.

Man valde att förlägga operationen under Nato-övningen BALTOPS 22 som skulle hållas i juni, då hela Östersjön skulle krylla av Nato-skepp. Amerikanska sjätte flottan övertalades att ta med en ”forsknings- och utvecklingsövning” utanför Bornholm i programmet. Där skulle Nato-dykare öva på att placera minor och senare använda teknologi för att upptäcka och tillintetgöra minorna.

Sprängdegen skulle placeras av amerikanska dykare under slutet av övningen tillsammans med en 48-timmars timer, så att både amerikanerna och norrmännen skulle vara långt borta vid den första explosionen.

Detta gillade dock inte Joe Biden, som ansåg att 48 timmar var för nära inpå övningen. Istället fick man i sista sekund ta fram en plan för att detonera sprängladdningarna på distans. Problemet var att hitta en signal som var både unik och kraftig, så att bakgrundsljud från havet inte skulle aktivera sprängladdningarna. I slutändan valde man att använda en hydrofonboj som släpptes ned av det norska marinförsvaret från ett flygplan den 26 september. Signalen fortplantades i havet och bara timmar senare exploderade tre av de fyra sprängladdningarna på Nord Stream 1 och Nord Stream 2.

Tyskland har redan börjat acceptera sanningen

I efterspelet har media i väst valt att sin vana trogen agera megafon åt makten genom att tveklöst pekat ut Ryssland som skyldigt till sabotaget på sina egna gasledningar. I Sverige, Danmark och Tyskland har man inlett förundersökningar där man till viss del samarbetat, men vägrat dela med sig av några fynd till Ryssland.

I andra delar av världen och bland fristående media i väst såg man dock ganska snabbt det uppenbara: Att USA och Nato måste ligga bakom. Detta skrev exempelvis undertecknad i en artikel strax efter dådet.

Nyligen gick åklagaren som leder den tyska förundersökningen ut och meddelade att man inte hittat något som tyder på rysk inblandning i sabotaget. I en artikel i The Times har anonyma tyska politiker förklarat att man börjat inse att en allierad stat kan ligga bakom. När en oppositionspolitiker i det federala parlamentets säkerhetskommitté begärde ut information om Nord Stream fick hon veta att den hemligstämplats för att skydda Tysklands relation till ”allierade länders underrättelsetjänster”.

Tyskland har som bekant drabbats värst av sabotaget, som dock lett till skenande energipriser och inflation i hela Europa. Sorgligt nog är det också sedan länge känt att CIA ”informerade” Tyskland om att man hade uppgifter om en planerad attack mot Nord Stream bara veckor innan explosionerna. När CIA-varningen kom hade man alltså redan placerat sprängdeg på gasledningarna.

I USA har inte bara Victoria Nuland hyllat sabotaget. USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken förklarade kort efter explosionerna för en samlad presskår att det fanns mycket för USA att dra nytta av det som skett.

— Det är en fantastisk möjlighet att en gång för alla avlägsna beroendet av rysk energi och därmed ta ifrån [Rysslands president] Vladimir Putin vapeniseringen av energin som ett medel i att främja sina imperialistiska ambitioner. Det är väldigt viktigt och det erbjuder en oerhörd strategisk möjlighet för de kommande åren, men under tiden är vi beslutna att göra allt vi kan för att försäkra oss om att konsekvenserna av allt detta inte landar på medborgarna i våra länder, eller för den delen, runtom i världen, sa Blinken i september förra året.

Hershs källa kommenterar också Bidens beslut att beordra det största terrordådet mot civil infrastruktur i modern tid.

— Jag måste erkänna att killen har stake. Han sa att han skulle göra det, och han gjorde det.

På fråga varför Ryssland inte har besvarat attacken svarar källan att ryssarna kanske vill ha möjligheten att göra något liknande mot USA.

— Det var en vacker historia. Bakom den var en hemlig operation som lät experter i fältet använda utrustning som använde sig av en hemlig signal, säger källan.

— Det enda felet med den är beslutet att genomföra det.

Vita huset besvarade endast Seymour Hersh kontaktförsök med ett e-postmeddelande där man hävdade att ”detta är falskt och fullständigt påhittat”. En talesperson för CIA ska ha svarat nästan ordagrant på ett liknande sätt genom att skriva: ”Detta påstående är fullständigt och i grunden falskt”.

I västmedia har intresset av Hershs artikel varit uppseendeväckande svalt. Istället för att skriva om den komprometterande information som framkommer i artikeln har man valt att göra en nyhet om hur Vita huset och CIA förnekar all inblandning. Sanningen om Nord Stream kanske har kommit till ytan tillslut, men lögnerna ser av allt att döma ut att fortsätta som vanligt, samtidigt som vanliga arbetare i Europa får betala priset med sina elräkningar.