UTRIKES Seymour Hersh avslöjade nyligen hur USA med hjälp av Norge saboterade de tysk-ryska gasledningarna tillhörande Nord Stream. I en intervju med kinesisk media berättar han nu mer om varför Joe Biden ville förstöra Nord Stream.

Den judiske journalisten Seymour Hersh har gjort sig ett namn internationellt för att avslöja Washingtons mörkare sidor. 1969 avslöjade han exempelvis My Lai- massakern under Vietnamkriget, vilket ledde till att han vann Pulitzerpriset. Hersh var också involverad i avslöjandet av Watergateskandalen, amerikanska krigsbrott i Irak och hur påståendet om att Syriens president Bashar al-Assad skulle ha använt kemiska vapen mot sin egen befolkning var lögnpropaganda.

Tidigare i år avslöjade Hersh att sabotaget mot Nord Stream förra hösten beordrades av USA:s president Joe Biden. Han kunde även beskriva hur sabotaget genomfördes med hjälp av norsk militär och underrättelsetjänst.

I en intervju med China Daily berättar Hersh nu mer om den information han sitter på om sabotaget, som kommer från källor inom den grupp i Washington som under ledning av Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan planerade terrordådet.

Bland annat hävdar Hersh att en stor anledning till att Biden först valde att placera sprängdeg på ledningarna var för att kunna utpressa Rysslands president Vladimir Putin. Biden sa också helt öppet i februari förra året att Nord Stream skulle saboteras ifall Ryssland invaderade Ukraina.

Sprängdegen placerades sedan på gasledningarna under Natoövningen BALTOPS22 som hölls i Östersjön förra sommaren. Att Biden i september beslutade att beordra sprängningen av gasledningarna berodde enligt Hersh till stor del på att han fruktade att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz skulle komma att mjukna i Ukrainafrågan med tanke på det tyska beroendet av rysk naturgas,

— Presidenten var rädd att kansler Scholz inte skulle vilja skicka mer vapen [till Kiev]. Det var därför. Jag vet inte om det var ilska eller bestraffning, men nettoeffekten blev att en betydande energikälla för Västeuropa klipptes av, berättar Hersh.