NORD STREAM Der Spiegel säger att deras anonyma källor är nästintill hundra procent övertygade om att den ukrainska regimen ligger bakom sprängningen av Nord Stream. Tidningens journalister har följt med utredarna i sex månaders tid och det är så man säger sig ha fått informationen direkt då utredningen är hemligstämplad.

För ungefär ett år sedan saboterades gasledningen Nord Stream som går mellan Ryssland och Tyskland. Alltsedan explosionerna som gjorde tre av de fyra rören obrukbara har de spekulerats i vem som har motiv till dådet, och vem som egentligen ligger bakom.

Den judiske grävande journalisten Seymour Hersh pekar på att USA med norsk hjälp ligger bakom sprängningen. Etablissemangsmedia pekar på Ryssland. Nordfront har tidigare också rapporterat om att tyska förbundsstaten sitter på information om händelsen som man vägrar att ge ut på grund av de politiska konsekvenser som skulle följa om den kom till allmänhetens kännedom.

Nu rapporterar ändå Der Spiegel att en tysk utredning kan presentera vattentäta bevis på att det är ukrainare som ligger bakom. Bevisen man säger sig ha har dock i skrivande stund inte offentliggjorts. Fynden man hittills har gjort kommer också tillsvidare att hemlighållas då man har fått order från regeringskansliet om att ingenting får komma till allmänhetens kännedom.

"Alla bevis pekar mot Kiev"

Enligt den tyska utredningen ska en insatsgrupp ha hyrt en anonym segelbåt bärande namnet Andromeda och seglat obemärkt från hamnen i Warnermünde mot Nord Stream-ledningen.

Operationen genomfördes för att orsaka långvarig skada på statens funktionsduglighet och dess anläggningar. I dessa termer så är detta en direkt attack mot den interna statssäkerheten.

Tysklands federala domstol.

Der Spiegels journalister följde under ett halvår utredarnas fotspår. All information som presenteras i deras artikel säger de sig ha fått under denna tidsperiod från olika anonyma källor knutna till utredningen

Denna resa avslöjade inte i sig själv attackens hemligheter. men den gjorde det enklare att förstå vad som kan ha hänt och varför - vad är rimligt och vad är inte rimligt. Och varför utredarna har blivit så övertygade att ledtrådarna pekar enbar i en riktning. Mot Ukraina.

Der Spiegels artikel.

Många frågor kvarstår dock. Varför hyra en civil båt istället för att använda en militärbåt? Varför inte skrota Andromeda efteråt för att röja undan bevisen?

Spår av sprängämnen

I januari i år lokaliserade utredarna segelbåten som ska ha använts vid operationen. Båten har befunnit sig i vinterförvar och inte varit uthyrd sedan de misstänkta sabotörerna hyrde den. Efter tre dagars utredning och sökande i Andromeda hissar man slutligen upp två bombhundar ombord för att söka igenom fartyget.

Hundarna markerar ganska omgående ett bord under däck och på toaletten. Senare bekräftas hundarnas aningar då laboratoriet testar positivt för octogen, ett explosivt ämne som också verkar i vatten.

Ett polskt charterföretag hade betalat för att hyra Andromeda. Företaget Feeria Lwowa är beläget i Warszawa och ägs av en kvinna vid namn ”Nataliia A”. När Der Spiegel ringer upp henne svarar en kvinna som dock omedelbart slänger på luren då hon får reda på att det är en journalist som ringt henne. Några dagar efteråt ska en ”ukrainsk polis” ha ringt upp för att varna dem att de kan åtalas för ”olaga förföljelse”.

Wolfgang Shmidt som sägs vara den som har mest kontakt och sitter på den mesta av informationen från utredningen vill inte kommentera fallet.