NORDSTREAM 2 Under natten sprängdes de ryska gasledningarna Nordstream 1 & 2 i Östersjön. Något som USA lovade att man skulle göra redan innan kriget i Ukraina.

Tidigt i morse upptäcktes stora gasläckor i de ryska gasledningarna Nordstream 1 och Nordstream 2 i Östersjön. Senare under dagen har flera mätningsstationer bekräftat att man har uppmätt explosioner i närheten av ledningarna, som tros vara orsaken.

Enligt seismologen Björn Lund vid svenska nationella seismiska nätet råder det inga tvivel om att någon har sprängt gasledningarna.

Nu spekuleras det vilt om vem som kan ligga bakom dådet. Vissa spekulerar i att det kan vara ett sabotage mot Ryssland, exempelvis från något av de baltiska länderna. Ukrainas regering hävdar emellertid att det måste vara Ryssland som har sprängt sina egna gasledningar i en ”falsk flagg-attack”.

Svenska Polismyndigheten och Säkerhetspolisen utreder själva händelsen som ”grovt sabotage”.

Joe Biden: "Vi kommer att göra oss av med Nordstream 2"

Ett uttalande som nu har börjat uppmärksammas på nytt är från ett tal som hölls av USA:s president Joe Biden den 7 februari, ett par veckor innan Rysslands invasion av Ukraina.

Om Ryssland invaderar, det vill säga att stridsvagnar eller trupper korsar Ukrainas gräns, så kommer det inte längre att finnas en Nordstream 2. Vi kommer att göra slut på den”, hotade presidenten under en presskonferens.

I videoklippet hör man en journalist fråga hur USA ska kunna förstöra gasledningen eftersom projektet kontrolleras av Tyskland och Ryssland, varpå Biden svarade:

— Jag lovar dig att vi kommer att kunna göra det.

Under presskonferensen uttalade sig även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som sa:

— Vi kommer att vara enade, vi kommer att agera tillsammans och vi kommer att ta alla nödvändiga steg. Alla nödvändiga steg kommer att tas av oss alla tillsammans.

I skrivande stund har ingen tagit på sig dådet, men i sociala medier poängterar flera att Bidens uttalande i februari mycket väl kan tyda på att USA ligger bakom det.

Norsk militär tror på fler angrepp

Den norske örlogskaptenen Tor Ivar Strømmen, forskare vid Sjøkrigsskolen, tror likt Ukraina att det är Ryssland som ligger bakom attacken.

— I och med detta har Ryssland effektivt dragit ner gastillförseln till Tyskland. Och de kommer nog att försöka lägga skulden på någon annan, helst amerikanerna, kommenterar han till norska TV2.

Vidare teoretiserar han om att det snart kan komma angrepp mot norska gasledningar, då även dem är avgörande för den ekonomiska stabiliteten i Europa.

— Förlust av rysk och norsk gas kommer at leda till en kollaps av Europas ekonomi. Det hade snabbt blivit mörkt och kallt i Europa, säger han och fortsätter:

— Jag tror att vi kommer kunna se en attack mot norsk energiexport redan inom det närmaste halvåret.