EUROPA Under kvällen höll statsministern, försvarsministern och utrikesministern en pressträff med anledning av vad som antas vara en sabotageattack mot Nord Stream 1 och 2. Enligt regeringen rör det sig om en medveten handling och man talar om en ”oerhört allvarlig situation”.

Under måndagen stod det klart att det läcker från både Nord Stream 1 och Nord Stream 2. Teorin är att en explosion ska ha orsakat ett stort hål på Nord Stream 2, strax utanför Bornholm. Ytterligare en explosion har ursakat ytterligare två hål på Nord Stream 1 på internationellt vatten, men inom svensk ekonomisk zon.

Statsminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde höll under måndagskvällen en pressträff där man meddelade att man anser att läckaget rör sig om en ”medveten handling”. Samma besked gav Danmarks regering under en pressträff tidigare under kvällen.

— Vi har kommit fram till att det troligen rör sig om en medveten handling. Alltså troligtvis ett sabotage, säger statsministern, som tillägger att regeringen ”ser mycket allvarligt på läget”.

Man betonade dock att det inte ska ses som en attack på Sverige, då det alltså inte skett på svenskt farvatten och Sverige inte har något ansvar för Nord Stream.

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt gästade SVT:s Aktuellt efter pressträffen och sa då att det krävs sådana omfattande resurser för att spränga hål på Nord Streams ledningar att en stat måste ligga bakom. Bildt ville inte spekulera i vem som kan ligga bakom, men konstaterade att Ryssland investerade motsvarande 20 miljarder dollar i Nord Streams ledningar, som dessutom stått stilla i flera veckors tid.

Tackar USA för sabotaget

Som Nordfront tidigare rapporterat under kvällen har USA:s president Joe Biden tidigare lovat att ”sänka Nord Stream 2” ifall Ryssland skulle invadera Ukraina.

I Polen tackar också landets tidigare utrikesminister Radek Sikorski USA för sabotaget.

Sikorski är idag ordförande för EU-parlamentets USA-delegation och gift med den amerikansk-polska judinnan Anne Applebaum, som är en ivrig neokonservativ opinionsbildare.