EUROPA Det går inte att säga när eller om Nord Stream 1 eller Nord Stream 2 går att öppna igen, enligt ryska Gazprom. Därmed har Europa förlorat sin främsta källa till den viktiga naturgasen.

Det var i måndags som operatörer upptäckte att trycket föll kraftigt i gasledningarna Nord Stream 1 och den ännu oanvända Nord Stream 2. Ganska snart stod det klart att någon saboterat de viktiga gasledningarna som försåg Tyskland och Europa med rysk naturgas.

Nu har den ryska energijätten Gazprom uttalat sig om utsikterna att reparera gasledningarna under mötet med FN:s säkerhetsråd på fredagen. Enligt Gazprom går det i dagsläget inte att avgöra om det någonsin kommer att gå att starta upp varken Nord Stream 1 eller 2, skriver RT.

— I grund och botten har Europa på obestämd tid förlorat den viktigaste rutten för en avgörande energikälla. Ryssland och Gazprom spenderade en enorm mängd pengar och energi för att bygga och lansera dessa rörledningar eftersom det är den kortaste och säkraste, som vi trodde, vägen för rysk gas att nå europeiska konsumenter. Nu står rörledningarna med punkterade hål, förklarade Gazproms talesman Sergei Kupriyanov under mötet.

— Gazprom har börjat söka efter möjliga lösningar för att få igång Nord Stream-systemet igen, men någon tidsplan går inte att försöka beräkna. Detta är en oerhört svår uppgift, säger Kupriyanov och tillägger att första steget är att inspektera skadorna på plats.

Det extrainkallade mötet med säkerhetsrådet hölls med anledning av Nord Stream-sabotaget på initiativ av Ryssland, som beskrivit attentatet som ”internationell terrorism”.

Det är ännu oklart vem som ligger bakom sabotaget, men i väst anklagas Ryssland för att ha sprängt sina egna gasledningar trots att USA och några av dess allierade öppet har försökt att stoppa Nord Stream under en längre tid.