ENERGIKRIS Efter sabotaget på Nord Stream 1 och 2:s gasledningar utgår tyska myndigheter från att dessa nu är obrukbara för all framtid. Samtidigt kallar Ryssland anklagelser om att man ligger bakom sabotaget för ”förutsägbara och dumma”.

Efter sabotaget mot gasledningarna på Nord Stream 1 och Nord Stream 2, som lämnade tre stora hål på de rysk-tyska gasledningarna, måste man utgå från att de är obrukbara för all framtid. Detta uppger den tyska tidningen Tagesspiegel , som citerar källor inom tyska myndigheter och tysk säkerhetstjänst.

Om inte rören repareras innan all gas som finns i dem läckt ut kommer det att rinna in så mycket vatten att de blir helt blockerade.

Flera aktörer har pekat ut Ryssland som ansvarigt för sabotaget, däribland Polens regering, Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) samt media i Norge och Sverige.

Men till SVT Nyheter säger Arnold Dupuy, som är chef för Natos forskningsgruppen SAS-163, att det finns flera misstänkta.

— Det kan vara grupper som är emot Kreml, kanske från Ukraina eller någon annanstans. Det kan också vara pro-ryska aktivister eller personal, säger han till statstelevisionen.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har också bemött anklagelserna under onsdagen och beskriver dem som ”förutsägbara och dumma”. Peskov tillägger också att det varken ligger i Rysslands eller Europas intresse att Nord Stream blir obrukbart.

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova har också gått ut med att Ryssland vill ha ett möte med FN:s säkerhetsråd med anledning av attacken på Nord Stream, skriver norska VG.