NORDEN Efter sabotaget mot Nord Stream och öppnandet av Baltic Pipe har Norge blivit Europas största leverantör av naturgas. Nu höjer Norge säkerheten kring sina olje- och gasplattformar.

I samband med att Nord Stream 1 och Nord Stream 2:s rörledningar saboteras öppnade rörledningen Baltic Pipe, som kan förse Europa med norsk gas via Polen. Detta innebär att Norge nu gått om Ryssland som Europas främsta gasleverantör.

Norge står nu för en fjärdedel av all gas som konsumeras i Europa, skriver Dagens Nyheter. Samtidigt har gaspriserna skjutit i höjden efter alla problem kring sanktionerna mot Ryssland.

— Det råder inget tvivel om att de norska gasintäkterna har mångdubblats under de senaste åren på grund av de kraftigt stigande gaspriserna. Oljepriserna har också ökat, men inte lika mycket, säger Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea i Norge, till DN.

Samtidigt höjer Norge sin beredskap kring landets många olje- och gasplattformar.

— Skulle den slås ut blir det otroligt jobbigt. Mellanöstern och USA skulle kunna leverera flytande gas (LNG), men för det första är det väldigt dyrt och en stor del av gasen som skeppas till havs är redan bunden till långa kontrakt. För att kunna importera mer LNG krävs också importterminaler som vi inte har i dag. Det är ingenting som är en ”quick fix”, säger Thina Saltvedt.

Enligt Norges statsminister Jonas Gahr Støre finns dock inga direkta hot mot den norska energiinfrastrukturen, som också är väldigt svår att övervaka. Men den norska Försvarsmakten kommer att öka sin patrullering kring landets olje- och gasplattformar.

— Det är ett jättenätverk av ledningar i Nordsjön som sträcker sig hela vägen upp till Nordnorge och ned till Storbritannien, och vidare till Tyskland. Det är inte möjligt att övervaka allt samtidigt, säger Thina Saltved.