NORDEN Efter avslöjandet om Norges inblandning i Nord Stream har regeringscheferna i Sverige och Finland rest till Norge för ett krismöte. Man är nu överens att hjälpas åt att skydda kritisk infrastruktur från ryska hämndattacker.

Efter terrorattentatet mot Nord Stream under hösten öppnades rörledningen Baltic Pipe, som kan förse Europa med norsk gas via Polen och gjorde Norge till Europas största gasleverantör. Norge passade också på att omedelbart höja säkerheten kring sin kritiska infrastruktur, såsom olje- och gasplattformar.

Nyligen avslöjade dessutom den prisbelönte journalisten Seymour Hersh att Norge hjälpte USA att sabotera de tysk-ryska gasledningarna tillhörande Nord Stream 1 och 2. Det är i kölvattnet av detta som Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Finlands statsminister Sanna Marin, tillsammans med Finlands president och de båda ländernas utrikesministrar under onsdagen träffade sina kollegor i Norge för ett krismöte.

Enligt Aftonbladet ska mötet till stor del ha handlat om hur norska olje- och gasplattformar ska kunna skyddas från ryska hämndattacker. De nordiska länderna uppger att man ska samarbeta för att stå emot så kallade hybridattacker.

— Vi är förberedda på varje form av hot från Ryssland och det är också något som vi samarbetar kring i de nordiska länderna, säger Finlands försvarsminister Mikko Savola till Aftonbladet.

Har patrullerat norska intressen sedan Nord Stream-sabotaget

Nato tycks dock sedan man saboterade Nord Stream ha lagt ned en hel del resurser för att skydda de norska oljeplattformarna. Till Aftonbladet berättar Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram:

— Vi har sjöförsvaret som tillsammans med allierade i dag också patrullerar oljeplattformar på sockeln och vi samarbetar med de privata bolagen för att ha god översikt över energiinfrastrukturen under vatten, så det här är av stor vikt och därför har vi ökat beredskapen och följer med vad som sker runt våra anläggningar.

— Det är något som vi följer väldigt noga så vi har haft mycket bevakning av de norska rörledningarna och även hjälp från våra Nato-allierade för att utföra de här uppgifterna för att säkra att vi får stabila energileveranser till Europa, tillägger den norska utrikesministern Anniken Huitfeldt.

Sveriges försvarsminister Pål Jonsson (M) säger samtidigt att det är ”rätt så känt” att Ryssland ”agerar i gråzonen mellan den totala freden och den totala kriget”.

— Där behöver vid bygga upp en starkare motståndskraft på nationell grund men vi behöver också bygga ut samarbetet kopplat till hybridhot, inte minst i cybersäkerhetssamarbetet, det var också något som lyftes under det här mötet, säger Jonsson, som syftar på de ”sudanesiska” cyberattacker som drabbat Sverige under förra veckan.