KRIG Regeringen kommer förutom femtio stycken Stridsfordon 90 även att skicka stridsvagnar, luftvärn och artilleri till Ukraina, uppger källor till TT. Även Socialdemokraterna anser att det är dags att Försvarsmakten avstår stridsvagnar till förmån för Ukraina.

Inom kort kommer regeringen att presentera Sveriges elfte militära stödpaket till Ukraina. Hittills har man skickat över 14 miljarder skattekronor till kriget, där det militära stödet utgör 10,6 miljoner. Dessutom har man gett bort 110 miljoner kronor till Natos stödfond för Ukraina och 200 miljoner kronor till den brittiska fonden International fund for Ukraine.

Det började med hjälmar, kroppsskydd, pansarskott och fältransoner. Men nu uppger källor till TT att regeringen tänker skicka tyngre vapen, då det nya stödpaketet förutom 50 stycken Stridsvagn 90 även kommer att innehålla luftvärn och stridsvagnar.

Att sända stridsvagnar till Ukraina är den senaste trenden bland Nato-länder med sympatisörer. Under torsdagen meddelade Finland att man tänker avstå tre Leopard 2-stridsvagnar till Kiev medan Norge säger att man ska skicka åtta.

— Vi är öppna för det och vi för en nära dialog med framför allt Tyskland om det, har försvarsminister Pål Jonson (M) tidigare sagt om stridsvagnsfrågan.

Nyligen fick Försvarsmakten också i uppdrag att förbereda leveranser av det självgående eldartillerisystemet Archer B – som anses vara bland de främsta av sitt slag i världen – till den ukrainska fronten.

Svenska soldater visar upp Archer för amerikaner.

Politikerna överens om vapenleveranserna

Varken inom regeringen eller riksdagen tycks någon opposition finnas mot att sända tunga vapen till kriget. Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson tycker att ett ”antal” av Sveriges 120 Leopardstridsvagnar – eller Stridsvagn 122 som den kallas inom Försvarsmakten – vore bra att avstå.

— Stridsvagnar är en avgörande faktor när det kommer till markstrider. De har efterfrågats av Ukraina länge för att kunna utföra offensiver och återta mark, säger Oscarsson till TT.

Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson skrev redan i januari en debattartikel om att Sverige bör sända stridsvagnar till Ukraina. Partiet vill överträffa de nordiska grannländerna och skicka 14 stycken Stridsvagn 122.

— Det är inte ristat i sten, vi vill också höra Försvarsmaktens bedömning, säger Emilsson.

Inte heller Socialdemokraterna ser några problem med att Sverige avstår tunga vapen till förmån för Kiev, Den tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) hoppas att det i slutändan blir många Leopardstridsvagnar som hamnar vid fronten.

— Om de läggs ihop med det andra länder skickar när det gäller stridsvagnar, så kommer det att ha en tydlig effekt på hur man kan agera i de olika frontavsnitten och på hur man från ukrainsk sida kan slå tillbaka på ryskt angrepp, säger Hultqvist till TT.