UKRAINAKONFLIKTEN Om Ukraina besegras kan världen få genomlida ett nytt världskrig. Detta menar Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, som uppmanar europeiska länder att sätta in en stöt i leveranserna av tunga vapen.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki besökte nyligen Berlin för att fira politikern Wolfgang Schaubles 50-åriga karriär. I samband med detta insisterade Morawiecki på att Tyskland måste skicka fler tunga vapen till Ukraina, skriver RT. Detta för att undvika att Ukraina besegras.

— Idag strider ukrainare inte bara för sin egen frihet, men också i försvar av Europa. Jag uppmanar den tyska regeringen att agerade beslutsamt och leverera alla typer av vapen till Ukraina, sa premiärministern.

Enligt Morawiecki skulle Ryssland anfalla diverse EU-länder om ukrainska soldater inte försvarade hela kontinenten.

— Besegrandet av Ukraina kan bli förspelet till tredje världskriget, så idag finns ingen anledning att stoppa stöd till Kiev och skjuta upp saker och ting, fortsatte han.

Polen har själv meddelat att man tänker leverera ett antal tysktillverkade Leopard 2-stridsvagnar och Morawiecki uppmanar nu Tyskland att göra detsamma.

Ukrainas judiske försvarsminister Oleksіj Reznіkov förklarade nyligen också att Ukraina utför ett ”Nato-uppdrag” och att man därför förväntar sig vapenleveranser.

— Idag tar ukrainare hand om hotet [från Ryssland]. Vi utför idag ett Nato-uppdrag utan att deras blod spills. Vi spiller vårt blod, så vi förväntar oss att de ska stå för vapnen, sa Reznіkov.