USA På valdagen ger opinionsmätningar ingen tydlig indikation vem som vinner presidentvalet i USA. De flesta visar att det är oerhört jämnt mellan kandidaterna.

Idag röstar amerikanerna om vem som ska bli USA:s president under de kommande fyra åren: republikanen och expresidenten Donald Trump eller demokraten och vicepresidenten Kamala Harris.

New York Times har sammanfattat de senaste opinionsmätningarna som visar att Trump får 48 procent av rösterna och Harris 49. Inte heller i vågmästarstater, såsom Pennsylvania, Arizona, Nevada och Michigan, är det någon som har en tydlig ledning.

Så går ett amerikanskt presidentval till

För att vinna ett amerikanskt presidentval krävs minst 270 av totalt 538 elektorsröster. Dessa röster kommer från delstaterna, vars antal elektorer speglas av representationen i kongressen, vilket innebär antalet senatorer (alltid två) plus antalet representanter i representanthuset (som baseras på delstatens folkmängd).

I nästan alla delstater, med undantag för Maine och Nebraska, tillämpas principen att vinnaren av flest röster i delstaten tar alla dess elektorsröster. Det betyder att även en knapp seger i en stor delstat kan ge en kandidat ett stort antal elektorsröster.

Grafik som visar antalet elektorsröster per delstat. Den kandidat som får flest röster av väljarna i en delstat får också samtliga elektorsröster från delstaten.

Väljarna röstar på kandidaterna i november, men de röstar tekniskt sett på ett antal elektorer som är lojala mot respektive kandidat. Dessa elektorer möts sedan i december för att officiellt lägga sina röster. Det händer att elektorer går emot resultatet i sin delstat, men det är så pass ovanligt att segraren utropas redan efter valet i november. Om ingen kandidat får minst 270 röster av elektorerna avgör representanthuset valet enligt konstitutionella regler.

Trump vinner om han underskattas i opinionsmätningar

Eftersom vissa delstater lutar starkt åt någon av kandidaterna anses Harris ha 226 elektorsröster säkrade medan Trump har 219. Elektorsrösterna från de övriga staterna kommer därmed att avgöra.

I de senaste två presidentvalen har Trump underskattats i opinionsmätningar. Detta gäller framförallt i vågmästarstaterna, vilket innebär att han kan vinna en jordskredsseger om detta upprepas även detta val.

USA:s tillträdande president Donald Trump.

Pajkastning och anklagelser

Valrörelsen i USA har präglats av starka känslor och polarisering, med svartmålning av motståndarsidan från både demokrater och republikaner. Så sent som förra veckan kallade president Joe Biden Trumps anhängare för ”skräp”, något som väckte starka reaktioner och ledde till spekulationer om att Biden kan ha förstört Harris chanser att vinna.

Vänsterliberal media såsom CNN har också försökt att hävda att Trump får hjälp av Ryssland, som i sin tur anklagas för att försöka påverka presidentvalet till Trumps fördel. I september införde USA:s utrikesdepartement sanktioner mot en rad ryska medier med motiveringen att dessa  ”fungerat som en de facto gren av rysk underrättelsetjänst” med påverkan på valet som följd. Detta följdes av att IT-jätten Meta bannlyste bland annat RT från sina plattformar.

CNN rapporterade under måndagen att en anonym person på X, som av mediejätten beskrivs som ”influenser”, påstår att han fått betalt av en ”rysk agent” för att publicera en fejkad video om illegala invandrare från Haiti som röstar i valet.

Den anonyme twittraren @AlphaFox78 har enligt CNN fått 100 dollar av en "Kremlintrogen propagandist" för att påverka det amerikanska presidentvalet.

När vet vi vem som vinner?

Röstningen sker under tisdagen och efter midnatt svensk tid börjar de första röstlokalerna på den amerikanska östkusten att stänga. Resultat från vågmästarstater som Florida, North Carolina, och Ohio, som ofta stänger sina vallokaler runt 03:00 svensk tid, kan ge tidiga indikationer på trender i valet. Stater som Pennsylvania, Michigan, och Wisconsin har ofta stor påverkan på slutresultatet, och många prognoser börjar ta form vid denna tidpunkt. Om valet är jämnt kan dessa resultat vara avgörande men ta längre tid att räkna.

Vanligtvis bör ett resultat dock vara klart kring 08-tiden på onsdagen svensk tid. I ett tätt val, där poströster och sena röster spelar en stor roll, kan resultatet dröja ytterligare timmar, dagar, eller till och med veckor, vilket hände exempelvis under valet 2020 då Joe Biden plötsligt vände vad som såg ut som en säker seger för Donald Trump.