EUROPA Polen vill att Tyskland ska betala 1,2 billioner euro i skadestånd för påstådda krigsbrott under andra världskriget. Nu har den polska regeringen formellt undertecknat skadeståndskravet som en ”slutgiltig uppgörelse” mellan länderna.

Nordfront har tidigare skrivit om det hisnande skadeståndskrav på motsvarande 13 biljoner kronor [tretton tusen miljarder kronor. reds. anm.] som det polska parlamentet kommit överens om som rimligt för Tyskland att betala. Kravet grundar sig i de krigsbrott som Polen hävdar att Tyskland utsatte landet för under andra världskriget.

Nu har Polens utrikesminister Zbigniew Rau formellt signerat kravet till Tyskland, skriver RT.

Den polske utrikesministern skriver i den diplomatiska skrivelsen att Tyskland och Polen bör ta ”omedelbara steg mot en permanent, omfattande och slutgiltig juridiskt materiell överenskommelse i frågan om konsekvenserna av den tyska aggressionen och ockupationen mellan 1939 – 1945”. En sådan överenskommelse skulle enligt Rau slutligen stänga ”smärtsamma historiska kapitel” och hjälpa ländernas bilaterala relationer.

— Detta är en historisk dag för hela Polen, en dröm för flera polska generationer som dött med en känsla av orättvisa, säger den polske parlamentsledamoten Arkadiusz Mularczyk, som lett en parlamentarisk grupp som nyligen presenterade en uppskattning av Polens förluster under andra världskriget.

Den tyska regeringen har tidigare motsatt sig polska skadeståndskrav och menar att landet gjorde upp saken med Östtyskland 1953. Men Polen menar att man bara accepterade uppgörelsen 1953 för att man var under press från Sovjetunionen.

Rau kommer att överlämna det signerade kravet till Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i samband med att hon besöker Warszawa under tisdagen.