EUROPA Polens regering vill dra om landets gränser mot Tjeckien, skriver den polska dagstidningen Rzeczpospolita. Landet har tidigare nekat ett erbjudande om kompensation från Tjeckien för att man inte fick som man ville när gränserna drogs efter andra världskriget.

Det är den polska dagstidningarna Rzeczpospolita som enligt RT skriver om planer hos den polska regeringen om att kräva landområden från Tjeckien. Bakgrunden är att Polen inte fick som man ville på 50-talet när gränserna för de östeuropeiska kommunistländerna skulle dras.

Både Polen och dåvarande Tjeckoslovakien gjorde då anspråk på samma områden i gränsområdet, men i slutändan var det Tjeckoslovakien som fick sin vilja igenom. Nu vill Polen ha 368.44 hektar i kompensation, enligt Rzeczpospolita .

Parlamentsledamoten Jarosław Krajewski från regeringspartiet Lag och rättvisa säger till tidningen att det var rätt av Polen att neka ett tjeckiskt erbjudande om ekonomisk kompensation för landsförlusten som lades fram 2005.

Sedan tidigare har också rysk underrättelsetjänst hävdat att det finns polska planer på att gå in i västra Ukraina med ”fredsbevarande trupper”, där slutmålet är att ockupera ukrainska områden som Polen traditionellt gör anspråk på. Polens regering säger också öppet att man ”förbereder för krig med Ryssland”.

Kräver enorm summa av Tyskland i "skadestånd"

Under förra veckan meddelade den polska regeringen dessutom att man tänker kräva motsvarande 13 biljoner kronor, [tretton tusen miljarder. reds. anm.] i skadestånd av Tyskland för ”lidande under nazi-ockupationen”.

Enligt Lag och rättvisa-ledaren Jaroslaw Kaczynski var summan framräknad med ”den mest återhållsamma, konservativa metoden” och att den skulle kunna vara betydligt högre.

— Vi kommer att vända oss till Tyskland för att börja förhandlingar om skadeståndet, sa Kaczynski under en pressträff där han förutspådde en ”lång och svår väg” till ”sann polsk-tysk försoning”.