UKRAINAKONFLIKTEN Polens regering har meddelat att man inte kommer att skicka några fler vapen till krigets Ukraina. Istället ska man satsa på att bygga upp sitt eget försvar.

Det är den polska nyhetsbyrån Polish Press Agency (PAP) som skriver om det polska beslutet att sluta skicka vapen till Ukraina. Enligt nyhetsbyrån är beslutet tagit ”medan de polsk-ukrainska relationerna blivit spända efter att Warszawa förlängt förbudet av att importera ukrainskt spannmål”.

Andra östeuropeiska länder har infört liknande förbud för att skydda sitt inhemska jordbruk, trots att EU-kommissionen har försökt att häva förbuden. Detta eftersom ländernas bönder inte klarar att konkurrera med det billiga spannmålet från Ukraina.

I en intervju som PAP citerar med den polske premiärministern Mateusz Morawiecki säger han att Polen gärna hjälper Ukraina att segra över de ”ryska barbarerna”, men inte ifall det innebär att man tvingas destabilisera sin egen livsmedelsmarknad.

— Vi kommer i stället fokusera på att snabbt rusta vårt eget försvar med moderna vapen, säger premiärministern i intervjun.

Spannmålskonflikten har bland annat lett till att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagat Polen för att ”gå Moskvas ärenden”. På tisdagen uttryckte Zelenskyj även att vissa länder bara ”låtsas vara solidariska” med Ukraina inför FN:s generalförsamling. Uttalandet ledde till att det polska utrikesministeriet kallade upp Ukrainas ambassadör i Warszawa för en reprimand.