INRIKES Direkt efter attacken i Gubbängen bestämde Expo och en enad journalistkår att det var ett ”nazistiskt och högerextremt” dåd riktat mot ”demokratin”. Men detta är inte en bild som polisen vill kännas vid.

Efter stormningen av det antifascistiska mötet i Gubbängen beslutade Expo att det var en ”nazistattack”. Enligt Expo-bossen Daniel Poohl hade man ”personer på plats som gjort den bedömningen”. Detta trots att angriparna också beskrevs som både svartklädda och maskerade.

Detta ifrågasatte inte media, som alla skrev om en ”nazistattack” medan politikerna fördömde incidenten som ett ”högerextremt dåd” och ett ”hot mot demokratin” som statsminister Ulf Kristersson (M) behövde sammankalla ett nationellt krismöte för att kunna hantera. Inte en enda journalist tycks ha haft tanken att personer som ägnat sitt liv åt att kartlägga och attackera oliktänkande kan ta dragit på sig många olika fiender av olika slag.

"Vi har inga uppgifter om symboler eller grupperingar"

Den oberoende journalisten Joakim Lamotte har frågat Ola Österling, som är presstalesperson för polisen och insatt i förundersökningen, om hur polisen ser på händelsen. På rak fråga om polisen gör bedömningen att gärningsmännen är ”nazister” svarar han:

— Nej, det kan man inte alls göra. Vi tar inte ställning till de frågorna. Det är medieuppgifter som kommer från olika redaktioner. Vi har inte yttrat oss ur det perspektivet överhuvudtaget.

Enligt Österling söker man personer ”som begått brott” och ”inga organisationer eller nätverk som gärningsmännen skulle tillhöra”.

— Jag har inte tagit del av några uppgifter om att det skulle finnas några symboler eller något liknande som skulle kunna binda de här gärningsmännen till något sånt, det har jag inte tagit del av, säger Österling.

Slutligen frågar Lamotte om det verkligen inte finns något som tyder på ”nazism” med tanke på hur brett det har rapporterats om just detta. Men det är inte något som Österling vill kännas vid.

— Nej det har jag inte hört, svarar han.