VÄNSTEREXTREMISM AFA-bossen Mathias Wåg omhuldas av etablissemanget som en ”journalist” som ”granskar extremhögern”. Christian Peterson har nu publicerat en artikel om Wågs många och fortsatta samarbeten med våldsvänstern.

Vänsterextremisten Mathias Wåg blev en centralfigur i attacken mot Expo-mötet i Gubbängen tidigare i veckan då han var inbjuden att delta i ett ”panelsamtal” om antifascism. Wåg kom att använda incidenten för att beklaga sig över att han fått några slag mot ansiktet i samband med att mötet stormades av ”svartklädda nazister”.

Detta gjorde han bland annat i sin kolumn på Aftonbladet Kultur, där han presenteras som en ”journalist” som ”granskar extremhögern”. Wåg var en av grundarna av våldvänsternätverket AFA på 1990-talet och trots att han idag lyfts fram av etablissemanget och politiker är hans fortsatta samarbeten med det som brukar kallas ”våldsbejakande extremism” en illa dold hemlighet.

Den oberoende journalisten Christian Peterson har idag publicerat en artikel på sin hemsida där han går igenom hur Wåg synkroniserar sin verksamhet med AFA än idag.

Bland annat deltog han så sent som 2009 i en dokumentär om våldsvänstern. Han intervjuades anonymt som ”Bosse” och i egenskap av ledare för AFA. I programmet skröt han om attacker mot både meningsmotståndare och myndighetspersonal.

— Det är svårt att säga att AFA som helhet kan ta ansvar för varje aktion. Det är inte syftet med vår struktur. Personligen tycker jag att det var en bra aktion, säger Wåg om en mordbrand mot en gård i Halland i programmet.

Delar av programmet kan ses i en dokumentär om Wåg som Insikt24 publicerade förra året:

AFA Dokumentation och kopplingar till Säpo

Wåg ledde även ”AFA Dokumentation”, som enligt en polisutredning var våldsvänstergruppens ledningsgrupp. De gav uppdrag till våldsverkare som sedan genomförde attacker utifrån Wågs information.

Efter detta avslöjande bytte AFA Dokumentation bara namn till ”Researchgruppen”, skriver Peterson, med exakt samma personer som fortsatte projektet:

Bland annat tillsattes den fängelsedömda AFA-aktivisten Ayman Osman i den ekonomiska föreningen bakom Researchgruppen: Seppuku Media (769616-1004). Osman satt för tillfället i fängelse för narkotikabrott när Researchgruppen lanserades. Även den mycket våldsamme AFA-aktivisten Martin Fredriksson tillsattes som ledamot.

Researchgruppen användes regelbundet av media i uthängningar av oliktänkande, men när det 2016 avslöjades att Martin Fredriksson var en Säpo-informatör föll gruppen samman.

Bossar även över tyska våldsvänsterdårar

Peterson skriver även om incidenten i Hamburg 2017, som Nordfront också uppmärksammade. I ett filmklipp som blev viralt ser man hur Wåg pekar ut en oberoende journalist för tyska, svartklädda vänsterextremister som direkt efter går till fysiskt angrepp på journalisten.

Peterson skriver också om hur Wåg avslöjades med att agera spanare tillsammans med svartklädda vänsterextremister under AFA-kopplade SAC:s första maj-tåg förra året. I ett berömt klipp från händelsen kan man se hur Wåg springer fram mot en journalist och trycker kameran i ansiktet på honom.

Mathias Wåg försöker jaga bort journalister under en av våldsvänsterns demonstrationer.

”Några dagar senare utsattes journalisten för krossade rutor och vandalisering mot sitt hem. Något som skulle upprepas vid flera tillfällen under hela sommaren och hösten”, skriver Peterson.

Samma år publicerade Tidningen Brand, som Wåg är ansvarig utgivare för, ett helt hyllningsnummer till AFA i samband med terrorgruppens 30-årsjubileum.

AFA hyllas öppet i Mathias Wågs egna tidning.

I inledningen av det kontroversiella AFA-numret berättar Brand-redaktionen att det skapats tillsammans med AFA:

Det var i Brand som det första uttalandet från gruppen som senare skulle forma AFA publicerades på 1990-talet. Under de följande åren skulle redaktionen till stor del bestå av medlemmar ur AFA. Det var därför på sin plats att vi skulle göra ett nummer tillsammans.

Än idag används kända och dömda våldsbrottslingar från AFA regelbundet som medarbetare i tidningen, däribland Leodan Rodriguez och Jonathan Pye, som äger domänen antifa.se.

"Grävande antifascistiskt researchmagasin"

Idag har ”Researchgruppen” övergått till ”Garm”, som står för ”Grävande antifascistiskt researchmagasin”. Enligt Peterson har man dock behållit samma hemsida och samma artiklar som från den gamla tiden med Säpo-informatören Fredriksson.

”Istället för att locka till sig nya förmågor har Garm under några års tid drivits anonymt och fått nöja sig med att korspublicera artiklar ihop med AFA:s officiella hemsida, där arbetsordningen har varit att AFA publicerar personuppgifter och hot medan Garm tar datan och publicerar tunna men ofta långrandiga spekulationer om det nationellt sinnade civilsamhället”, skriver Peterson.

Peterson konstaterar att Garm idag i princip tycks vara ett enmansprojekt för Wåg, där han spekulerar fritt om de meningsmotståndare som han under hela sitt liv varit så besatt av. I artikeln finns flera exempel på hur Wåg använder Garm för att beställa ut information om systemkritiker från Försäkringskassan.

Avslutningsvis skriver Peterson:

Vi ser alltså att Mathias Våg fortsatt arbetar tätt ihop med AFA - både genom Garm och Brand - och att hans så kallade “journalistik” resulterar i grova brott mot människorna han förföljer. Detta måste civilsamhället nu lyfta fram varje gång Våg felaktigt beskrivs som en “vanlig journalist” eller en harmlös aktivist som bara är emot fascism. Vågs antifascism är terrorism mot nationalister och invandringskritiker.