ÖVERVAKNING. Researchgruppen menar att de är ”chockade” av att Martin Fredriksson, en av gruppens grundare, har arbetat åt Säpo.

I ett uttalande skriver Researchgruppen om Martin Fredrikssons arbete för Säpo:

Med anledning av de uttalanden och uppgifter Martin Fredriksson lämnat på sitt Twitterkonto den 28 februari i år vill Researchgruppen klarlägga följande:

Det kom som en chock och fullständig överraskning för oss när Martin Fredriksson avslöjade att han under flera år avlönats av Säkerhetspolisen med syfte att kartlägga den högerextrema rörelsen. Fredrikssons avlönade samarbete med Säpo skedde, enligt hans egna uppgifter, under en tid då Researchgruppen ännu inte startat sin verksamhet. Martin Fredriksson lämnade våren 2015 Researchgruppen.

Researchgruppens inställning är att all journalistik i alla lägen måste stå fri från myndigheters inflytande. Därför ställer vi oss starkt kritiska till Martin Fredrikssons agerande, och att han hemlighållit sitt samarbete med Säkerhetspolisen för oss och alla andra.

/Researchgruppen

Påståendet att Fredriksson inte längre var Säpo-avlönad när han grundade Researchgruppen är dock en lögn då Researchgruppen bildades 2009 och Fredriksson uppgett att förutom 2004-2007 så var han även avlönad en period runt 2009-2010. Säpo och Fredriksson samarbetade således återigen just under den period då Fredriksson var med och grundade Researchgruppen, ett faktum som uppenbarligen ses som problematiskt av Researchgruppens kvarvarande medarbetare då de ljuger om det.

Källa:
Klargörande om Martin Fredriksson


  • Publicerad:
    2016-03-01 22:20