Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Dagens samhälle publicerar granskning av Researchgruppen

Av Redaktionen, 2015-03-19
redaktionen@nordfront.se

GRANSKNING. Tidningen Fokus stoppade Ola Sandstigs granskning av Researchgruppen. Idag publiceras den i tidningen Dagens samhälle.

Foto: Skärmbild från

Foto: Skärmbild från dagenssamhalle.se

Under rubriken ”Granskare som inte tål en granskning” publiceras idag Ola Sandstigs granskning av Researchgruppen. Artikeln refuserades nyligen av Fokus efter en storm av kritik från vänsterextremister på Twitter, men publiceras nu istället av nyhetstidningen Dagens samhälle som ges ut av arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Att Dagens samhälle publicerat en granskning av Researchgruppen är en unik händelse inom svensk mainstream-media.

Granskningen visar att åsiktsregistreringen av politiska företrädare och vanliga svenskar gett Researchgruppen känsliga uppgifter över 100 000 konton på forumet Flashback och gjort dem till en maktfaktor som själva inte granskas trots att dess medlemmar har ”bakgrund i den autonoma extremvänstern” och själva dömts för våld.

Researchgruppen har i dag tillräckligt med data för att bygga upp ett gediget åsiktsregister. Men till skillnad från Afa och Revolutionära Fronten – som polisen kan gripa och lagföra – har Researchgruppen inte bara fritt spelrum utan även de etablerade mediernas välsignelse.

Detta har lett till att Researchgruppen även juridiskt har fått fritt spelrum att föra åsiktsregister över meningsmotståndare, menar Dagens samhälle.

Eftersom man har journalistisk status omfattas deras person- och åsiktsregisteringar inte av personuppgiftslagen (PUL), och Datainspektionen kan ingenting göra.

Granskningen visar också att Mathias Wåg och Martin Fredriksson än idag har kontakt med AFA och ger dem information om meningsmotståndare. Även om Wåg och Fredriksson aldrig dolt sin bakgrund inom extremvänstern är detta ofta nedtonat. Om Wågs bakgrund inom AFA skriver Dagens samhälle:

1993 var Mathias Wåg med och grundade nätverket Afa, Antifascistisk aktion, som under många år var den militanta utomparlamentariska vänsterns starkaste fäste. Även om Afa ville störta det kapitalistiska samhällssystemet och ersätta det med ”ett stats- och klasslöst samhälle” som det står på hemsidan, var de framför allt aktivister och gatukämpar.

Bara under 1994 listade Aftonbladet 117 attentat av Afa, många av dem riktade mot andra mål än nazister. EU-kontor, polisstationer och banker fick lokaler vandaliserade med klotter, smörsyra, fönsterkrossning eller brandbomber. Året därpå blev Mathias Wåg dömd för olaga intrång när han tillsammans med runt 25 aktivister trängde sig förbi vakten in till Dagens Nyheters redaktion i en protest mot tidningens rapportering av den militanta vänsterns aktioner.

Martin Fredriksson, som är dömd för att ha misshandlat en meningsmotståndare med batong och för brott mot knivlagen vid två tillfällen, friades för en mordbrand hos ett socialdemokratiskt kommunalråd i Linköping som försökt medla när bland andra Martin Fredriksson och Joel Bjurströmer Almgren ockuperade ett hus i staden. I en intervju skrattade Fredriksson åt det hela och uttalade att ”jag skiter fullständigt i ett litet grillparty hos honom”.

I husrannsakan hittade polisen dessutom ett mejl som beskriver hur man tillverkar en molotovcocktail och en ”adress- och namnlista på kommunalpolitiker med handskrivna tillägg med avseende på personnummer”. Åklagaren kunde dock inte binda någon av de häktade vid brottsplatsen och åtalet ogillades.

Dagens samhälle varnar för att tidningar som Expressen och Aftonbladet samarbetar med det vänsterextrema nätverket och ger dem makt över människor.

Inför nästa val kan de exempelvis tanka ner alla valsedlar i sin databas och se vilka som har gjort sig skyldiga till ”fel åsikter” eller ”fel parti”. Om den då 32-årige Svenne Svensson, på valbar plats någonstans i Svedala, har sagt något dumt på internet fem år tidigare kan Researchgruppen plocka fram det och se till att det blir publicerat.

Att granskare inte tål granskning stod nyligen klart då Ayman Osman, som förekommer i granskningen, ljög fräckt om att han aldrig varit med i Researchgruppen. Dessutom ska Martin Fredriksson, tidigare AFA Doku och en av Researchgruppens grundare, plötsligt ha hoppat av Researchgruppen när det blev känt att han själv skulle förekomma i en granskning. Fredriksson har tidigare inte velat svara på Ola Sandstigs frågor och anmäler nu Dagens samhälle till pressombudmannen (PO) på grund av påstådda felaktigheter i granskningen.

Enligt Fredriksson är det felaktiga uppgifter att Ayman Osman ”hängs ut som medlem i Researchgruppen när han aldrig har varit med”. Nordfront har dock kunnat visa att Ayman Osman satt i styrelsen för ”Seppuku Media Ekonomisk Förening” som är den formella förening som Researchgruppen drivs genom.

— Att Ayman inte plockades bort ur styrelsen var ett misstag, förklarar Martin Fredriksson.

Källa:
Granskare som inte tål en granskning


  • Publicerad:
    2015-03-19 10:26