ÅSIKTSREGISTER. På valdagen publicerade en användare på forumet Flashback.se uppgifter från den privata underrättelsetjänsten Piscatus. Piscatus AB drivs ett antal kända vänsterextremister tillsammans med Robert Aschberg. Företaget har starka kopplingar till EXPO såväl som till den så kallade Researchgruppen och flera av de inblandade sitter på poster i de bägge organisationerna. I styrelsen sitter bland annat Expo-veteranen Mikael Ekman och den flerfaldigt dömde Martin Fredriksson.

piscatus

Piscatus ”affärsverksamhet” går ut på att man hämtar in dokument från landets domstolar och myndigheter och läser in dessa i en databas som via ett webbgränssnitt görs tillgänglig för användarna. Piscatus uppger själva att tjänsten finns tillgänglig för alla som innehar utgivningsbevis (skärmdump finns här). Detta stämmer dock inte, man gör nämligen först en kontroll om den som skaffar konto har rätt politisk åskådning.

När undertecknad skickade in en kontoansökan till Piscatus besvarades ansökningen av Mikael Ekman:

Hej Robert,
Kul att du är intresserad av tjänsten, men vi får tyvärr avböja din ansökan då vi är rädda för att du kommer missbruka tjänsten. Om du har några frågor kring detta är du välkommen att ringa mig på nummer 0733-401930.

Med vänlig hälsning, Mikael…

Piscatus verksamhet har varit en grund för hetskampanjerna som bedrevs mot SD veckan innan valet eftersom Researchgruppen samkört de listor med e-postadresser man kom över via dataintrång hos Disqus, med listor på e-postadresser som funnits registrerade i myndighetsdokument i Piscatus databas. Piscatus databas fungerar även som en sökmotor för att hitta politiska motståndare, för att sedan utsätta dem för brott. Martin Fredriksson på Twitter:

Minst en träff varje dag i Piscatus. Tips om folk att misshandla. Jag vet så JÄVLA många men tror det är bäst att låta bli…

Under söndagen 14/9 publicerade användaren NyttKonto1234 en dump av användardatabasen på webbforumet Flashback.se.

Vid en genomgång av listan möts man av ett antal journalister vid de större mediehusen, som SVT (44 konton), SR (20 konton), Aftonbladet (22 konton), Expressen (14 konton), DN (16 konton). Det finns även ett stort antal konton där personen registrerat sig via en privat e-postadress, hur många av dessa som sysslar med journalistik har ännu inte undersökts.

En annan mediepersonlighet, med rätt åsikter, som har sökt i databasen är Daniel Wiklander som är chefredaktör vid SAC:s tidning Arbetaren. Wiklander hotade efter EU-valet att ta till vapen om nationalistiska partier någonsin skulle få inflytande:

Flera av de partier som nu kommer in i Europaparlamentet är sådana som skulle behöva bekämpas med vapen om de någonsin fick verklig makt över våra liv. Jobbik, Gyllene Gryning och tyska NPD är brunskjortor utan några förmildrande drag.

En annan sådan person är Henrik Johansson, skribent på webbsidan Interasistmen.se som bedriver politiska hetskampanjer mot SD.

Ett stort antal konton finns även i företag kopplade till Stenbecks-koncernen, de flesta av dessa bolag sysslar med underhållnings-TV. Andra TV-produktionsföretag som finns i databasen är Baluba, STO-CPH Produktion AB, Meter Film & Television AB, Pampas Produktion AB, ITV Nordic, Nordisk Film TV AB, Mastiff AB och Eyeworks Sweden AB (Warner Bros.)

Andra medier som man inte räknade med att finna i detta sammanhang är Kyrkans tidning, från denna publikation har tre personer ett konto.

Flera företag utan någon som helst koppling till media eller journalistik finns också att skåda i användardatabasen. Inom säkerhets-branschen finns ett antal företag representerade – Seccredo (underrättelseföretag) och Scandinavian Risk Solutions (riskanalyser). Även en före detta polis som driver detektivbyrå har tillgång till databasen. Rekryteringsbolaget HRM Affärsutveckling, som sysslar med affärsutveckling och chefsrekrytering och Advokatbyrån Bratt Feinsilber Harling, som utger sig att vara ”specialister inom människorättsjuridik”, har tillgång. Även den före detta socialdemokratiske justitieministern Tomas Bodström har ett konto hos Piscatus.

Företaget Bisnode AB (sysslar bland annat med kreditupplysning) och flera av deras dotterbolag har ett antal konton. Bisnode prickades i våras av Datainspektionen för att otillbörligen ha lämnat ut kreditupplysningar till Researchgruppen på personer i dess SD-uthängningar. Bisnode har tillsammans med EXPO bedrivit utbildningar i personresearch.

Något uppseendeväckande är konton hos personer som tillhör fackförbunden Kommunal och fackförbundet ST (dock hos respektive medlemstidning, men ändå potentiellt skadligt för medlemmar med ”fel åsikter”). Lika anmärkningsvärt är kontot som tillhör Robert Hårdh, högsta chef på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Hårdh har en bakgrund inom ett flertal människorättsorganisationer och sitter för närvarande i EXPO:s styrelse. Ett annat uppseendeväckande konto är det som tillhör Fredrik Lindquist på Handelsbanken.

Andra intressanta personer med konton som förekommer är bland annat, Therese Köster vid Myndigheten för radio och tv (statlig myndighet som beviljar sändningstillstånd för radio och tv-kanaler). Marie Andersson hos Svenska Postkodlotteriet. Zvi Wirschubsky som vid sidan om att driva en medicinsk nättidskrift också jobbar som läkare vid Handens vårdcentral och kampanjar för Israels krig i Gaza.

Ett antal konton med anknytningar till universitet och andra skolor finns i databasen, bland annat Stockholms, Göteborgs och Lunds universitet. Ett annat konto från utbildningsvärlden får en att höja på ögonbrynet är, Emil Boodt som är Ansvarig för YH-utbildningar på medborgarskolan i Stockholm.

Vi vet nog alla vilka rubriker i media det skulle generera om det avslöjades om exempelvis Nordfront skulle upprätta ett register liknande det som finns hos EXPO, Piscatus eller Researchgruppen. När tidningen Realisten tidigare i år begärde ut dokument om vilka personer som motsatte sig Svenskarnas Parti demonstrationsrätt skrevs spaltmeter av indignerade artiklar om att ”nazister” utnyttjade offentlighetsprincipen för att hota meningsmotståndare. När vänsterextremister kartlägger meningsmotståndare belönar etablissemanget dem med journalistpris och ryggdunkningar. Hyckleriet får mig att vilja SPY!


  • Publicerad:
    2014-09-18 00:12