SÄPO I förundersökningsprotokollet i Visby-fallet visar Säpo hur den åtalade har kartlagt flera makthavare i Sverige. Man väljer dock att censurera all information om sin egen agent Martin Fredriksson.

Just nu pågår rättegången mot Theodor Engström som åtalas för terrorbrott och förberedelse till terrorbrott under årets upplaga av Almedalsveckan i Visby. I samband med att åtal väcktes mot Engström offentliggjordes stora delar av förundersökningen som letts av Riksenheten för säkerhetsmål och Säpo.

I förundersökningsprotokollet framgår bland annat att Engström gjort omfattande kartläggning av ett stort antal makthavare. Informationen fanns på en krypterad hårddisk som Säpo lyckats komma in och som inte verkar ha använts sedan 2015.

En av dem som kartlagts är den kriminelle vänsterextremisten Martin Fredriksson, som tillsammans med AFA-kollegan Mathias Wåg startade Researchgruppen 2009. Fredriksson var förvånansvärt framgångsrikt i sin kartläggning av systemkritiker, bland annat genom flera uppmärksammade dataintrång. Men 2016 framkom det att hans framgångar berodde på ett flera år långt samarbete med Säpo, som försett honom med pengar och information.

I förundersökningsprotokollet har Säpo intressant nog valt att censurera i princip all information som Engström hade på sin hårddisk om Martin Fredriksson. Man har exempelvis censurerat Fredrikssons ålder och vad som står under ”erfarenheter”. Dessutom presenteras en två och en halv sidor lång text, som censureras i sin helhet med undantag för ordet ”meningsmotståndare”.

Detta kan jämföras med de övriga kartläggningar som finns med i FUP:en, exempelvis den av Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som Engström i en gammal Skypekonversation uttryckt att han vill ”skjuta”. Där censureras ålder, adress och familjemedlemmar men i övrigt visar man upp all information som Engström har om Reinfeldt – inklusive en nästan två sidor lång ”faktatext”.

Samma sak gäller exempelvis Liberalernas Cecilia Malmström och Svenska Kyrkans tidigare ärkebiskop Antje Jackelén, som inte får Martin Fredrikssons specialbehandling av Säpo.