SVERIGE Två män som greps av Säpo under förra veckan misstänkta för olovlig kårverksamhet har tidigare varit anställda av Försvarsmakten. En av dem har enligt Expo en bakgrund i den nationella rörelsen.

Det var i måndags förra veckan som Säkerhetspolisen grep två män i Stockholm, vilket flera medier rapporterade om. De två männen misstänks för olovlig kårverksamhet – en lag som systemet senast 2003 försökte använda mot Nordiska motståndsrörelsens ledning utan framgång. Senast någon dömdes för olovlig kårverksamhet i Sverige var på 1930-talet.

SVT uppger nu att en av männen greps i tingsrätten där han deltog i en domstolsförhandling, åtalad för vapenbrott. Säpo hade missat att mannen var upptagen med rättegången och man väntade med gripandet tills den var över.

Samtidigt skriver Svenska Dagbladet att en av männen är en före detta överstelöjtnant och en annan en vapeninstruktör som också varit anställd av Försvarsmakten.

I ett mejl till Aftonbladet skriver Försvarsmakten:

Gripandet är ett resultat av ett mycket bra samarbete mellan Must och Säkerhetspolisen. Individerna har varit verksamma inom Försvarsmakten för länge sedan. En av dem fick sluta för 14 år sedan och den andra för 12 år sedan. Eftersom det handlar om enskilda individer kan jag inte gå in på detaljer kring varför de slutade men generellt sett är det så att alla som ska delta i säkerhetskänslig verksamhet måste klara en säkerhetsprövning. Bara personer som är lojala, pålitliga och inte har för stora sårbarheter har en plats i Försvarsmakten.

Pekas ut som tidigare prenumerant på "nazistisk terrotidning" 

Dessutom har Expo gått ut med att den tidigare vapeninstruktören har en bakgrund i den nationella rörelsen. Man skriver att mannen poserar med vapen på sociala medier och på censurerade bilder som Expo publicerat ser man att personen har flera nationella symboler tatuerade: Bland annat en Totenkopf och Sigrunor.

Nordfront har i skrivande stund inte kunnat bekräfta mannens identitet eller huruvida det verkligen rör sig om någon som varit eller är nationell. Grunden till Expos påstående tycks dock endast vara att mannen prenumererat på Info-14 under 90-talet – en tidning som Expo kallar ”en nazistisk terrortidning” eftersom man granskade och exponerade vänsterextremister. Expo hävdar också att vapeninstruktörens namn ska hittats i en kontaktlista med ”nationella aktivister”.

Åklagaren fåordig om vad man egentligen misstänker

Till SVT säger kammaråklagare Henrik Olin från Riksenheten för säkerhetsmål bara att man misstänker att männen gjort något mot ”statsskicket”.

— Det handlar förenklat om att man bildar eller deltar i en sammanslutning som i vart fall på grund av sin karaktär kan utvecklas till ett olagligt maktmedel som liknar en militär eller polisiär styrka, säger Henrik Olin, som förra året drev åtalet mot Theodor Engström.

Samtidigt poängterar Olin till Aftonbladet att olovlig kårverksamhet inte är ett allvarligt brott på så sätt att nationen inte är akut hotad.

— Det är inget överhängande attentatshot. Alla brott i det här kapitlet är riktade mot statsskicket och olovlig kårverksamhet är ett brott som är ett av de mindre allvarliga i det kapitlet.

När Expo pressar Olin om de ”högerextrema kopplingarna” vill Olin varken bekräfta eller dementera.

— Generellt sett så är den typen av frågeställningar av intresse givet att det här är en brottsmisstanke som ytterst riktar sig mot statsskicket. Det är klart att ideologisk kontext är en viktig omständighet – men om och vilken, det är inget som jag kommenterar just nu, säger han.