INRIKES Försvarsmakten och Säpo slog till mot två personer i en gryningsräd på tisdagen. Duon misstänks för att ha spionerat på Sverige och även något annat land.

Flera medier rapporterar idag om en gryningsräd som Säkerhetspolisen ska ha genomfört i Stockholmsområdet på tisdagen i samarbete med polisen och Försvarsmakten. I denna ska två personer ha gripits, misstänkta för att ha spionerat på Sverige och minst ett annat land åt en främmande makt.

Enligt uppgift är de två gripna inte kopplade till ärendet med de iranska bröder nyligen åtalades för grovt spioneri eller något annat pågående spionärende. Aftonbladet uppger att duon misstänks ha spionerat på Sverige i 10 års tid och att det rör sig om en man och en kvinna, båda i 60-årsåldern. Den ena misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt medan den andre misstänks för medhjälp till dessa brott.

Säkerhetspolisens hemsida kan man läsa:

En förundersökning har pågått under en tid. Den har nu lett fram till insatsen. Säkerhetspolisens uppdrag är att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för det uppdraget agerar Säkerhetspolisen mot hot mot Sveriges säkerhet.

Säpo är som vanligt väldigt förtegna och avslöjar inte vilket annat land förutom Sverige som duon misstänks ha spionerat på. Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren Friberg hävdar dock att insatsen var lyckad.

— Den gick som planerat. Vid den här insatsen fanns det ett behov av att snabbt kunna gripa de misstänkta och ta utrustning i beslag, säger Fredrik Hultgren Friberg till Aftonbladet.

— Vi vill understryka att Sverige inte ska vara en plattform där människor kan bedriva olovlig underrättelseverksamhet, varken mot Sverige eller annan makt, tillägger han.

I insatsen ska Försvarsmakten ha deltagit med två helikoptrar och polisen med Nationella insatsstyrkan (Noa).

— Vi har använt nationella insatsstyrkan. Exakt vilken del kan jag inte säga, men vi har personal med hög kompetens som kan utföra vissa typer av specialuppdrag, säger Kristian Ljungberg, funktionsledare och kommunikationsansvarig hos polisen, till Aftonbladet.