UTRIKES En amerikansk underrättelseagent har hittats död i ett fordon i närheten av Pentagon under mystiska omständigheter tidigare i veckan. Samtidigt har en amerikansk journalist gripits i Ryssland misstänkt för spionage.

Det var för två veckor sedan som en militär hittades död i ett fordon parkerat utanför det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon, strax utanför Washington D.C. Den döde har nu identifierats som en underrättelseofficer vid namn Juan Paulo Ferrer Bordador, skriver tidningen Stars And Stripes.

Den avlidne militären arbetade på Joint Chiefs of Staffs kontor i Pentagon, vilket är ett militärt råd med högt uppsatta befälhavare som ger råd åt försvarsministern, nationella säkerhetsrådet och presidenten i militärstrategiska och säkerhetspolitiska frågor.

Källor i Pentagon uppger att Bordador arbetade med ett program för att upptäcka och motverka övervakningsteknologi. Han ska ha arbetat som underrättelseofficer i den amerikanska militären sedan 2004 och även tjänstgjort i Irak.

Togs "på bar gärning" vid försvarsanläggning

Samtidigt har Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich arresterats i ryska Jekaterinburg och misstänks nu för spionage. Gershkovich är enligt WSJ korrespondent i Ryssland, Ukraina och det forna östblocket åt tidningen.

Kremls talesman Dmitrij Peskov uppger att Gershkovich togs på ”bar gärning” när han försökte samla information om en försvarsanläggning, skriver RT. Journalisten ska ha gripits av den ryska spionorganisationen FSB, som också utreder ärendet.

BBC uppger att FSB i ett uttalande meddelat att man under en tid utrett Gershkovich och att man genom att ta honom på bar gärning ”förhindrat illegal aktivitet”. Den ryska säkerhetstjänsten uppger också att reportern ”samlade statshemligheter” och ”agerade på USA:s instruktioner”. Gershkovich ska under dagen ha ställts framför en domstol i Moskva som begärde honom häktad till 29 maj.

I USA är uppfattningen Gershkovich endast utförde sitt jobb som journalist i Ryssland, men det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova säger enligt RT att det Gershkovich gjorde när han greps av FSB ”inte har någonting med journalistik att göra”.

Ryssland har själva förlorat en rad spioner i Europa under de senaste åren. Nyligen erkände den tidigare Säpo och Must-anställde Peyman Kia att han spionerat för Ryssland. Detta efter att tingsrätten redan dömt iraniern och hans bror för grovt spionage.