INRIKES Idag inleds hovrättsförhandlingarna i spionmålet mot de två iranska bröderna Kia. Den äldre brodern, som tidigare varit anställd av Säpo och Must, erkänner nu att han spionerat men hävdat att den yngre brodern inte haft något med saken att göra.

De två bröderna Peyman Kia och Payam Kia dömdes i januari till livstids fängelse respektive fängelse i nio år och tio månader för att gemensamt ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning. Peyman var tidigare anställd av både Säpo och Must och ska genom arbetet ha införskaffat hemliga dokument som han med hjälp av brodern sålt till ryska Must, fastslog tingsrätten.

Idag har hovrättsförhandlingarna inletts, då domen överklagades. TV4 uppger att domstolsförhandlingen inleddes med att Peyman nu ändrar sin inställning och erkänner att han spionerat för Rysslands räkning.

Peyman nekade sig igenom hela tingsrättsförhandlingen, men har efter domen erkänt till Säpo och ”lagt alla kort på borden”.

— Jag har aldrig varit i direktkontakt, alltså fysiskt. Det första tillfället, det var rätt underrättelseinformation, det var skarp underrättelseinformation. Och efter den informationen så fick jag ersättning. Sen var det kontakter fram och tillbaks. Och vid ett andra tillfälle så skickades åter information, den informationen var 100 procent falsk, det var hittepå. Och det var hittepå eftersom det kom detaljerade beställningar, säger Peyman i ett förhör som TV4 citerar.

Peyman Kia berättar att Ryssland bad om specifika uppgifter. Den inledande kontakten ska ha varit med Rysslands civila underrättelsetjänst SVR, som dock överlämnade kontakten till den militära underrättelsetjänsten GRU efter händelserna i Ukraina 2014.

— Baserat på de beställningar som kom så drog jag till med en rövare helt enkelt och hittade på helt, men som jag tyckte man kunde bedöma som sannolikt, och jag fick ersättning för det också.

Golade också ner sin egen bror

Hela poängen med att samarbete med Ryssland var enligt Peyman att ”svindla till sig pengar”. Han ska även ha angett sin lillebror i förhören med Säpo och meddelat Payam detta i brev. Bland annat berättade han hur han skickat sin bror till den ryska ambassaden med ett kuvert som det stod ”GRU” på.

”Jag la så att säga alla korten på bordet. Det betyder att jag givetvis berättade om det jag har gjort. Jag berättade även om de delar du varit delaktig i”, ska det ha stått i brevet som Payam Kia fick läsa i samband med att Säpo pressade honom på de nya uppgifterna.

— Mhm. Jag förstår helt enkelt inte vad som påstås, om jag ska vara ärlig, jag tror inte han mår bra, så jag har inget vidare att kommentera. Det är allt jag har att säga, ska lillebrodern ha sagt om Peymans erkännande.

Men i hovrättsförhandlingen tar Peyman Kia tillbaka sitt angiveri av lillebrodern. Istället menar han att han förvisso har spionerat för Rysslands räkning, men att han inte gjort detta i samförstånd med Payam och inte i den utsträckning som åklagaren hävdar. Resten av domstolsförhandlingarna kommer att hållas bakom stängda dörrar.