INRIKES På tisdagsmorgonen greps en man och hustru i ett tillslag av Säpo. Mannen beskrivs som en ”toppmilitär” och paret misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Det är Expressen som har avslöjat att Säpo slog till mot vad som beskrivs som en toppmilitär och hans hustru under tisdagsmorgonen. Paret misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt Expressen har toppmilitären en ”lång karriär inom Försvarsmakten och har haft flera nyckelpositioner både i Sverige och utomlands”. Han ska också vara ”väl förtrogen med både det ryska och ukrainska militära systemet” och stundtals haft en ”direkt koppling till den svenska underrättelsetjänsten Must”. Även hustrun ska enligt tidningen ha en ”ytterst känslig befattning vid en myndighet”.

Fallet är omgärdat med ”sträng sekretess” och kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål – som är en av förundersökningsledarna – säger att hela ärendet är i ett ”mycket känsligt läge” och att det är ”locket på”. Han vill inte heller berätta för Expressen varför det är så känsligt.

— Det vill jag inte gå in på. Man kan alltid peka på att det är i ett tidigt skede. Det är ett anhållande och då ska man behålla oskyldighetsbegreppet. Det kan vara ett svar bland många, säger åklagaren.

Misstanken är alltså i dagsläget grov obehörig befattning med hemlig uppgift, vilket endast innebär att man hanterat hemligstämplade uppgifter på ett felaktigt sätt. Men detta var också inledningsvis vad de iranska spionbröderna Payam och Peyman Kia misstänktes för. Bröderna kom sedermera att misstänkas och dömas för grovt spioneri.

Ljungqvist antyder också att misstanken mot militärparet kan komma att uppgraderas.

— Det är så beskrivet i förordnandet. Men var vi nu ligger i gärningspåståendet ska vi berätta i god ordning för advokater och misstänkta i så fall först, säger han till Expressen.

Bilden av att det är något särskilt känsligt med utredningen förstärks också av att Säpo enligt uppgifter till Expressen har tagit över bevakningen av de misstänkta, som hålls isolerade i anhållningsceller. Tidningen uppger också att Säpo till och med har hand om maten till paret.