SPIONAGE Den ryske medborgaren Sergey Skvortsov åtalas på måndagen för att ha hjälpt till att skaffa militärt materiel för Rysslands räkning. Skvortsov agerande ska, enligt åklagaren, ha orsakat skada både för Sveriges och USA:s säkerhet.

Denna artikel skrevs efter att en rad tidningar publicerat den åtalades namn och bild. Den 26 oktober friades Sergey Skvortsov helt av Stockholms tingsrätt. Läs mer i artikeln Rysk man friad i spionåtal”.

Det var i november förra året som polisens nationella insatsstyrka genomförde en spektakulär husrannsakan med Blackhawk-helikoptrar hemma hos den 60-årige företagaren Sergey Skvortsov.

I räden greps både Skvortsov och hans hustru, misstankarna mot hustrun har sedan avskrivits, och nu har åtal väckts mot 60-åringen.

Enligt åklagaren Henrik Olin har Skvortsov hjälpt den ryska militära säkerhetstjänsten GRU att skaffa militärt materiel, något som Ryssland inte kunna införskaffa själv tack vare de sanktioner landet utsatts för.

Detta ska ha skett genom Skvortsovs företag inom import-/exportbranschen. Företag som, enligt åklagaren, ska ha köpt in elektronik för att senare säljas vidare till Ryssland.

Skvortsov åtalas för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och främmande makt genom att han, enligt åklagaren, ”vid förhandling med leverantörer och genomförande av köp och transporter samt i kontakt med myndigheter och banker underlåtit att uppge att han företräder den ryska staten/försvarsmakten samt lämnat falska eller vilseledande uppgifter om mottagare och slutanvändare för produkter han förhandlat kring”.

Vidare menar åklagaren att Skvortsov genom sitt företag ”utgjort en plattform för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU […] för olovlig teknikinförskaffande från väst […] har bedrivit, eller i vart fall medverkat mer än tillfälligt, till verksamheten bland annat genom att lokalisera, de av ryska staten och försvarsmakten efterfrågade föremålen, förhandla om samt genomföra köp och vidare organisera transport av varor med döljande av den egentliga slutanvändaren.”

Nordfront fortsätter bevaka åtalet.