NORDEN En brasilianare som misstänks ha spionerat för Ryssland har gripits i Norge. Den norska säkerhetspolisen misstänker att han har byggt upp en falsk identitet innan han kom till Norge.

Norska NRK uppger att den norska säkerhetspolisen PST har gripit en man misstänkt för spionage. Mannen ska ha gripits när han var på väg till sitt arbete på Tromsö universitet, där han forskade om ”hybridkrigsföring”.

Mannen, som är i 40-årsåldern, har uppgett sig vara från Brasilien, men PST misstänker att han är en så kallad illegalist som i själva verket kommer från Ryssland. Detta innebär att han inte misstänks vara en traditionell underrättelseagent kopplad till den diplomatiska världen utan att man tror att mannen har anammat en falsk identitet för att komma in i det norska samhället.

Metoden med illegalister går tillbaka till KGB och har framförallt avslöjats i USA, senast 2010 då ett nätverk av ryska illegalister kring fotomodellen Anna Chapman avslöjades.

— Vi har begärt att en brasiliansk forskare vid Norges arktiska universitet i Tromsö utvisas från Norge eftersom vi menar att han utgör ett hot mot grundläggande nationella intressen, säger assisterande PST-chef Hedvig Moe till NRK.

PST menar att mannen använt sin ställning som forskare för att ”nätverka” med personer som har information om norsk säkerhetspolitik i det arktiska området. NRK uppger att det är första gången som en så kallad illegalist har gripits i Norge.

Den misstänkte spionen ska ha kommit till Norge från Brasilien under hösten 2021. Eftersom forskaren till skillnad från ”traditionella” spioner saknar diplomatisk immunitet kan han rent formellt åtalas och dömas för brott i Norge.

De senaste veckorna har en rad ryska medborgare gripits misstänkta för att ha dokumenterat energi- och militäranläggningar med bland annat drönare. Samtliga ärenden utreds av PST, men det är oklart om det har någon koppling till den nu gripna misstänkta spionen. En av de gripna ska dock vara israelisk medborgare, även om han beskrivits som ”ryss” i media.