INRIKES Under eftermiddagen har både Polismyndigheten och Försvarsmakten arbetat med ett drönarlarm på västkusten.

Under eftermiddagen larmades Försvarsmakten om att mystiska drönare syntes omkring ön Orust på västkusten. Vid 4-tiden ska Försvarsmakten ha tagit kontakt med Polismyndigheten för assistans i ärendet.

— Försvarsmakten vill ha biträde av en polispatrull i ett ärende, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i väst, till SVT Nyheter.

Sveriges Radio rapporterar om att det pågår ett större polispådrag på Orust. Polisen vill inte uttala sig om händelsen i nuläget, utan hänvisar till Försvarsmakten.

En fotograf på plats vittnar om att polisen har en hundpatrull i området.

"Drönare över en militäranläggning"

Frilansjournalisten Mikael Berglund uppger för P4 Väst:

— De uppgifter vi har fått är att det ska ha varit drönare över en militäranläggning under eftermiddagen, berättar Berglund och fortsätter:

— Då har privatpersoner i närheten slagit larm. När man då närmar sig de här personerna som flyger drönaren så har de också avvikit i en bil härifrån.

Vidare berättar frilansjournalisten att det råder ”väldigt hög sekretess” kring polisens och Försvarsmaktens arbete på plats.

— Det är ett så kallat åtkomstskyddat ärende hos polisen och det gör att de får inte säga egentligen vad de gör här, säger Berglund.

Försvarsmakten: "Ingen oro, i nuläget"

— Vi har fått in tips om verksamhet på Orust som vi undersöker tillsammans med polisen, säger Andrea Wahlberg Scott, kommunikatör på Försvarsmakten, till SVT Nyheter

Hon hänvisar till att händelsen är ”pågående verksamhet” och att man inte kan uttala sig mer, samt att allmänheten inte behöver känna oro ”i nuläget”.

Nordfront följer utvecklingen.