NORGE Den 11 oktober blev en israelisk medborgare kontrollerad av gränskontrollen i Norge. Han döms nu till fängelse för att ha flugit drönare i Norge trots förbud.

En 50-årig israelisk medborgare blev den 11 oktober stoppad i gränskontrollen Storskog i Finnmark då han var på väg till Ryssland. Tulltjänstemännen ska då ha hittat drönare, kameror, lagringsmedier och annan teknisk utrustning. Mannen ska även ha haft tre pass med sig, två ryska och ett israeliskt. Det framkommer att han är både rysk och israelisk medborgare.

Mannen dömdes av Oslo tingsrätt till 120 dagars ovillkorligt fängelse.

Den rysk-israeliske mannen ska ha flugit med drönare 47 gånger i Norge mellan 27 augusti och 11 oktober. Efter Rysslands invasion av Ukraina införde Norge en sanktionslag där det bland annat står att ryssar inte får flyga drönare i Norge, vilket innebär att han hade klarat sig om han endast hade haft en israeliskt medborgarskap.

Den norska rätten misstänker inte att mannen utfört spionage. I beslagtagen utrustning har det mestadels funnits naturbilder.

Enligt norska TV2 ska mannen ha erkänt att han flugit med drönare men ej erkänt brott. Han hävdar att han inte visste om att det fanns ett förbud.