INRIKES Flera svenska kärnkraftverk rapporteras ha sett drönare flyga i närheten igår kväll. I media pekas Ryssland ut som ansvariga.

Strax efter klockan åtta igår kväll syntes en drönare flyga in över området vid Forsmarks kärnkraftverk. Det rapporteras om att det var en stor drönare som cirkulerade runt kraftverket innan den svängde ut mot Gräsö.

Polis tillkallades och använde sig bland annat av helikopter. De kunde se drönaren, men hade ingen möjlighet att stoppa den.

— Första iakttagelse från patrull gjordes vid klockan 20:51 och vi tappade kontakten med drönaren klockan 22:10, säger Petra Blomqvist, presstalesperson vid polisen till SVT Nyheter.

Inget tyder på att drönare ska ha landat eller ha släppt något föremål innanför anläggningen, enligt polisen.

Samma sak vid andra kärnkraftverk

Kärnkraftverken i Oskarshamn, Ringhals och det numera nedlagda Barsebäck rapporterade ungefär samtidigt om ”objekt” som cirkulerat i luften omkring anläggningarna.

Polisregion Syd bekräftar att en drönare har rört sig i närheten av kärnkraftverket i Oskarshamn, men de är osäkra på om drönare har rört sig över skyddsobjektet.

— Det är ytterst allvarliga händelser. Vi utreder ett eventuellt samband, genom nationell samordning, mellan händelserna, säger Blomqvist. 

I fallen med Ringhals och Barsebäck dementerade polisen först att det rörde sig om drönare, men ändrade sedan uppgifterna till att det i vart fall inte kunde bekräftas. En vakt som arbetade i Ringhals igår kväll säger sig dock ha hört en drönare.

Försvarsmakten har informerats om händelserna, men just nu är det polisen som sköter utredningen. Det har upprättats anmälningar om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt

Försvarsmakten höjer närvaron

— Vi kommer att befinna oss på de platser där vi behövs som mest, säger Therese Fagerstedt, Försvarsmaktens pressekreterare, till SVT Nyheter.

Redan under fredagsmorgonen skickade Försvarsmakten fler militära styrkor till Gotland, och nu skickas även fler till Oskarshamn. Omflyttningarna förklaras vara del av en ””beredskapsanpassning” till följd av ”det försämrade omvärldsläget”.

Enligt Fagerstedt kommer Försvarsmaktens höjda närvaro att märkas runtom i landet:

— Ja, man kommer att se det. Jag kan inte ge några detaljer kring hur, men vi kommer att få skäl att återkomma till det, säger hon till SVT.

Cyberangrepp mot Ukraina

Tidigare under veckan rapporterades det om att flera ukrainska myndigheter hade drabbats av ett cyberangrepp.

På myndigheternas hemsidor kunde man se en karta över Ukraina, och en bild på landets statsvapen, som båda hade blivit överstrukna. På ryska, ukrainska och polska kunde man läsa meddelandet:

Ukrainare! All er personliga data har raderats och är omöjlig att återställa. All information om er har offentliggjorts, var rädda och vänta er det värsta”.

En del medier och politiker pekar ut Ryssland som ansvariga för attackerna, något som förnekas av Ryssland själva.