RYSSLAND Tjetjeniens karismatiske ledare Ramzan Kadyrov uttryckte under sitt årliga nyårstal att Ryssland bör annektera hela Ukraina ifall landets president inte upphör med sin antiryska linje.

Läget mellan Ryssland och Ukraina har blivit alltmer spänt i takt med att Ukrainas judiske president Volodymyr Zelenskyj alltmer har närmat sig Nato och EU.

I väst har Rysslands president Vladimir Putin anklagats för att förbereda en invasion och eventuell annektering av Ukraina, medan Putin menar att detta inte behövs ifall Nato upphör med att flytta sin krigsmakt allt närmare den ryska gränsen.

Nu har dock Ramzan Kadyrov, president för den ryska delrepubliken Tjetjenien, uttryckt att det är helt rimligt för Ryssland att annektera Ukraina.

I sitt årliga nyårststal, som citeras av RT, säger den karismatiske tjetjenerledaren:

— Det är min djupa övertygelse att ifall Zelenskyj och hans team fortsätter detta beteende så bör Ukraina införlivas i vårt land. Ukrainarna är vårt folk. Det är vårt territorium. Detta är min åsikt.

Kadyrov menar sig också vara redo att leda en offensiv för att ta sig an Ukraina och införliva landet i den tjetjenska republiken ifall han skulle få sådana instruktioner.

— Om jag hade anförtrotts detta hade jag löst det för länge sedan, menar Kadyrov.

Den tjetjenske ledaren tillhör en av de mäktigaste krigarklanerna i delrepubliken. Under sin far, Akhmad Kadyrov, stred han för tjetjensk självständighet under det första tjetjenska inbördeskriget.

Klanen kom dock att byta sida och hjälpte Ryssland att besegra de jihadistiska terrorister som ville se ett tjetjenskt kalifat under det andra tjetjenska inbördeskriget. Fadern kom sedermera att utses till Tjetjeniens president, en post som sonen nu alltså innehar.

Ramzan Kadyrov har ofta anklagats för brott mot bland annat homosexuellas rättigheter, men menar själv att det överhuvudtaget inte existerar några homosexuella i Tjetjenien och därmed inga brott mot deras så kallade rättigheter.