UTRIKES USA påstår att Ryssland nu kan komma att invadera Ukraina närsomhelst. Samtidigt uppmanar man alla amerikanska medborgare att omedelbart lämna Ukraina.

Trots att Ryssland konsekvent har förnekat att man planerar en militär invasion av Ukraina har Nato lika konsekvent hävdat att det finns en stor risk att Ryssland kommer att invadera landet inom en snar framtid.

Krigshetsen har tidigare bland annat lett till att den svenska Försvarsmakten förflyttat trupper till strategiskt viktiga platser såsom Gotland samtidigt som debatten om ett svenskt Nato-medlemskap återaktualiserats.

Nu går USA också ut och hävdar att en rysk invasion av Ukraina kan komma vilken dag som helst, rapporterar bland annat BBC.

Enligt USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan är ryska trupper nu ”i position för att kunna starta en betydande militär aktion”, där man bland annat syftar på en pågående militärövning i Vitryssland samt trupper vid Ukrainas östra gräns.

Ukraina påstår även att ryskvänliga separatister i landets östra delar har inlett omfattande övningar som övervakas av ”högt uppsatta ryska befälhavare”. Dessutom planerar Ryssland en marin militärövning i Svarta havet.

Kallar hem diplomater

Med tanke på det påstådda hotet från Ryssland har USA också beslutat att sända 3 000 soldater till bland annat Polen. Enligt USA ska dessa inte strida i Ukraina och man säger uttryckligen att det inte kommer att bli några militära aktioner för att evakuera amerikanska medborgare från Ukraina.

Därför uppmanar man nu också alla amerikanska medborgare att lämna landet inom de närmaste 48 timmarna, samtidigt som USA, tillsammans med bland annat Storbritannien, har kallat hem diplomater med familjer från Ukraina.

Detta har lett till att även Ryssland har börjat kalla hem diplomater, rapporterar RT.

”Vi har dragit slutsatsen att våra amerikanska och brittiska kollegor eventuellt har kunskap om specifika våldsdåd som förbereds i Ukraina som allvarligt kan underminera säkerheten”, skriver det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova i ett uttalande.

”Av rädsla för möjliga provokationer från Kiev eller tredje part har vi helt riktigt tagit ett beslut om att optimera personalstyrkan på våra bestickningar i Ukraina”, fortsätter hon.

Under lördagen har även svenska Utrikesdepartementet (UD) gått ut med uppmaning till alla svenska medborgare att lämna Ukraina.

I ett uttalande till Aftonbladet skriver utrikesminister Ann Linde (S):

Jag ser med stor oro på den senaste tidens utveckling. Med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen avråder UD nu i likhet med nordiska och flera andra EU-länder från alla resor till Ukraina.

Svenskar som befinner sig i Ukraina uppmanas att lämna landet. Sveriges ambassad i Kievs möjligheter att ge konsulärt stöd och möjligheterna att lämna Ukraina i ett senare skede kan komma att försvåras. UD ser löpande över och anpassar reseavrådan i nära kontakt med nordiska länder och EU.

"Nato vill vända slaviska folk mot varandra"

Ryssland fortsätter dock alltså att konsekvent förneka att man har intentioner att invadera Ukraina och menar att USA och Nato inte har något att göra med hur ryska trupper förflyttar sig inom Ryssland.

I en intervju med den ryska nyhetsbyrån TASS anklagar Rysslands vice utrikesminister Andrey Rudenko USA och Nato för att vilja ha krig i Ukraina till varje pris.

— Situationen har blivit helt absurd. Vi har upprepade gånger och på olika nivåer deklarerat att vi inte har några planer på att ”invadera” eller ”attackera” Ukraina. Väst, och även Ukraina, har däremot varit väldigt ovilliga att lyssna på vad vi har att säga. Helt tydligt är upprätthållandet av fred inte en del av Natos plan.

Rudenko menar att Nato använder sig av en söndra och härska-taktik i Östeuropa för att flytta fram sina egna positioner.

— Många steg har tagits för att vända slaviska folk mot varandra och förhindra nära samarbete mellan tidigare Sovjetstater, eftersom detta skulle stärka våra positioner, inklusive de ekonomiska, på internationell nivå. Samtidigt är det väldigt få i väst som bryr sig om Ukraina och dess folks välbefinnande.

Ryssland har formellt lämnat över en kravlista till Nato som bland annat handlar om att krigsalliansen slutar att rekrytera medlemsländer österut och att man försäkrar att Ukraina och Georgien aldrig kommer att tas upp i alliansen.

Nato har beskrivit Rysslands krav som ”löjliga” och något man aldrig kan acceptera, trots att USA vid Sovjetunionens fall försäkrade att man inte skulle ta upp forna Sovjetstater i Nato.