INRIKES För att markera mot Ryssland har Försvarsmakten ökad militär närvaro på Gotland. Under fredag patrullerade bland annat stridsfordon Visby hamn.

De ökade spänningarna mellan Nato och Ryssland med tanke på situationen i Ukraina har även lett till reaktioner från Sverige, som är lojalt till Nato.

Tidigare i veckan ska tre ryska örlogsfartyg ha seglat in i Östersjön, något som upprört Rysslandskritiker. Detta har lett till en ökad beredskap på Gotland, som ses som en viktig strategisk ö i en eventuell konflikt som involverad Ryssland, Sverige och Nato.

Förutom att soldater patrullerar Visby hamn lyckades Aftonbladet under fredagen fånga hur tiotalet stridsfordon körde in i hamnen. Enligt Aftonbladet, som beskriver det som ”en rejäl styrkedemonstration” ska fordonen ha ”kört en repa i hamnen” för att sedan vända om och köra tillbaka.

"De hade uppgifter att lösa"

Överste Mattias Ardin, som är chef för Gotlands regemente, håller dock inte med om Aftonbladets beskrivning.

— Det kanske uppfattades som en styrkedemonstration, men det var inte syftet. De hade andra uppgifter att lösa, säger överste Ardin till tidningen.

Under veckan ska Ardin ha fått en del oroliga samtal från gotlänningar med tanke på den öppna militära närvaron. Själv säger han sig dock ”sova gott om natten”.

— Vi har ett oroligt Europa och vi har en säkerhetspolitisk utveckling som har gått åt fel håll, men risken för väpnad konflikt är låg, förklarar han.

Under veckan har också ett antal reservofficerare anlänt till Gotland. Men enligt Michael Claesson har de inte blivit inkallad utan är på plats på ”helt frivillig basis”.

— För att träna eller lösa andra uppgifter, kommenterade general Claesson tidigare i veckan.

Påstår att Ryssland ska attackera sig själva

Aftonbladet skriver också under fredagen att Ryssland planerar en så kallad false flag-attack på sig själva, för att få en ursäkt att invadera Ukraina.

Man citerar den liberala och Rysslandsfientliga mediejätten CNN, som i sin tur säger sig ha fått uppgifterna från amerikansk underrättelsetjänst.

Enligt uppgifterna ska en grupp ryska agenter fått i uppdrag att med hjälp av sprängmedel attackera de Rysslandskopplade separatistgrupper som opererar i östra Ukraina.

— Den ryska militären tänker börja med dessa aktiviteter flera veckor innan en militär invasion, som kan börja mellan mitten på januari och mitten på februari, säger CNN:s källa.