INRIKES I en veckolång övning arbetade Försvarsmakten nyligen utifrån ett scenario att ”en högerextrem gruppering använder improviserade sprängladdningar och nervgasen sarin för att nå sina politiska mål”. Enligt Försvarsmakten är deras eget påhittade scenario ”skrämmande”.

Det var den så kallade EOD-gruppen (ammunitionsröjningsgruppen) från Totalförsvarets skyddscentrum som under en tre veckor lång övning låtsades att politiska dissidenter placerat bomber och kemiska vapen i en byggnad.

Enligt övningsscenariot kunde inte polisens bombgrupp hantera de så kallade högerextremisternas blandning av sprängmedel och nervgasen sarin, varför Försvarsmakten fick rycka in och rädda situationen.

Trots att scenariot är helt påhittat beskrivs det på Försvarsmaktens hemsida som ”lika realistiskt som skrämmande”.

— När explosiver blandas med biologiska eller kemiska vapen blir det riktigt otäckt, säger Robert Eriksson som är ställföreträdande chef för EOD-gruppen, i en kommentar.

— Jag är faktiskt förvånad över att vi inte haft fler potenta CBRN-attacker i samhället med tanke på hur mycket kemikalier som finns tillgängliga och vilken skräckeffekt det ger. Se på sarinattacken i Tokyo och giftattacken med novitjok i Salisbury, fortsätter han.

Den politiska Försvarsmakten

Sedan Micael Bydén tillträdde som överbefälhavare 2015 har Försvarsmakten blivit allt mer politisk. Man har bland annat spenderat stora summor skattepengar för att propagera för homolobbyn och Byden har i uttalanden sagt att en av Försvarsmaktens uppgifter är att ”försvara” Sverige från främlingsfientlighet.

Dessutom har Försvarsmakten gjort sig av med personal som öppet ifrågasätter den politiska agendan.

I många andra länder, såsom exempelvis Ryssland, har det svenska försvaret också blivit ett stående inslag i parodier. Inte bara för den starka kopplingen till homolobbyn men också på grund av uttalanden från Bydén om att fler kvinnliga soldater stärker Försvarsmakten ur ett operativt perspektiv samtidigt som man överväger att sänka kraven vid mönstring för att fler kvinnor ska kunna platsa i försvaret.

EOD-gruppens övning slutade kanske föga förvånande med att man kunde desarmera alla bomber och gripa de politiska dissidenterna.

”Varje nytt fynd och desarmerad sprängladdning gav ny information som förde scenariot vidare. Till slut kunde polis gripa de fiktiva gärningsmännen och lokalerna de använt säkrades från både sprängämnen och kemikalier”, skriver Försvarsmakten.