Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

ÖB Micael Bydén vill försvara Sverige mot “främlingsfientlighet”

Av Redaktionen, 2019-06-13
redaktionen@nordfront.se

FÖRSVARET. I en intervju med Helsingborgs Dagblad säger Försvarsmaktens ÖB Micael Bydén att de största hoten mot Sverige idag är ”terrorism, organiserad brottslighet och främlingsfientlighet”. Han oroar sig också över ”hot mot demokrati och våra värderingar”, men nämner inte något om det svenska folket.

ÖB Micael Bydén på Stockholm Pride 2018. Foto: Jopparn (CC-BY-SA-4.0).

Sedan generalen Micael Bydén 2015 utsågs till Överbefälhavare för Sverige har han gjort sig känd för att återuppbygga det svenska försvaret såsom en politisk försvarsmakt, som framförallt ska beskydda de kulturmarxistiska värderingar som landets maktelit menar är ”demokratin”.

Att Sverige återigen rustar upp – men bland annat återinförd värnplikt – efter att under början av 00-talet i princip ha monterat ner försvaret skyller man oftast på ett påstått ökat hot från Ryssland. Det är framförallt efter att Ryssland efter begäran av Krims befolkning annekterade halvön från Ukraina 2014, strax efter att en ryskfientlig och Natoledd statskupp genomfördes i landet, som man återigen började tala om att Ryssland utgör ett hot mot Sverige.

Men i en intervju i Helsingborgs Dagblad (HD) menar Bydén att Ryssland trots allt inte vill Sverige något ont.

— Inte direkt, de är inte på väg hit. Men Ryssland har skakat om säkerhetssituationen i Europa, bland annat genom att illegalt annektera Krim 2014 och fortsätta aggressionen i östra Ukraina. Ryssland använder militära medel för att nå politiska mål. Samtidigt är det viktigt att poängtera att sannolikheten för ett väpnat angrepp mot Sverige är fortsatt låg.

Istället är det terrorism, organiserad brottslighet och politiskt inkorrekta åsikter som inte är i linje med den värdegrunden som oroar överbefälhavaren.

— Mer än ett direkt militärt hot mot Sverige kan jag oroa mig för terrorism, organiserad brottslighet och främlingsfientlighet – det känns väldigt obehagligt. Men jag kan också oroa mig för hot mot demokrati och våra värderingar. Jag är väldigt värderingsstyrd och tycker att mycket handlar om att vi ska ta hand om varandra.

Att Bydén är väldigt noga med ”rätt” värderingar visar sig inte bara genom all tid han spenderar på Pridefestivaler. Under förra året tvingades den tidigare arméchefen, generalmajor Anders Brännström, bort från Försvarsmakten av Bydén. Anledningen var att Brännström bland annat uttryckt att massinvandringen till Europa utgör ”en påfrestning på hela samhället och hela Europabygget” som man nu måste ta hänsyn till inom säkerhetspolitiken.

Han har också lagt ned stor vikt vid att kvotera in fler kvinnliga soldater och befälhavare inom Försvarsmakten.

— En försvarsmakt som är mer jämställd än den vi har i dag är en starkare försvarsmakt ur ett operativt perspektiv, det är ingen rättvisefråga, sade Bydén vid ett toppmöte förra året.

I intervjun med HD erkänner han också att han trots allt inte är Sveriges högste befälhavare. Hemma låter han nämligen sin fru bestämma allt.

— Med all rätt är min fru chefen hemma. Där är jag soldat och jag har inga problem att ta order från henne. Även om det ibland sker under protest så gör jag som hon säger.

Bydén tycker till och med att det är skönt att slippa vara ledare över sin egen familj.

— Det är skönt att inte behöva fatta några beslut. Jag behöver egentid och tänka egna tankar.

Källa:
”Min drivkraft är att göra Försvarsmakten bättre”


  • Publicerad:
    2019-06-13 13:30