FÖRSVARSMAKTEN På fredagen meddelade statsministern och försvarsministern att man utsett en ny överbefälhavare för Försvarsmakten. Den 1 oktober ersätts skandalomsusade Micael Bydén med generallöjtnant Micael Claesson.

Enligt Dagens Nyheter är det ”sedan tidigare känt” att Sveriges ÖB Micael Bydén kommer att lämna sin post den 30 september i år. Bakgrunden är att hans förordnande som ÖB, det vill säga högste chef inom Försvarsmakten, då går ut.

Under fredagen har statsminister Ulf Kristersson (M) och Pål Jonson (M) presenterat Bydéns efterträdare: Inte helt oväntat blir det generallöjtnant Micael Claesson, som idag är chef för försvarsstaben. Tidigare har Claesson varit rådgivare åt utrikesministern, insatschef, arbetat på Natodelegationen och varit befälhavare i den Natoledda insatsen i Afghanistan.

— Michael Claesson är en mycket meriterad ny ÖB, sade statsminister Ulf Kristersson (M) under fredagens pressträff.

Claesson förklarade under pressträffen att han är ”hedrad och ödmjuk” inför uppdraget.

— Mitt viktigaste uppdrag är att hålla kurs och öka takten i att leverera militär förmåga, sade han.

Bydéns tid kantades av skandaler och kontroverser

Micael Bydén har under sitt befäl utmärkt sig som en ovanligt politisk ÖB, som främjat Försvarsmaktens allians med homolobbyn och propagerat för ett djupare samarbete med Nato. Han har också verkat för att byta ut manliga soldater mot kvinnor med påståenden om att det skapar en ”starkare försvarsmakt ur ett operativt perspektiv”.

Försvarsmakten med ÖB Micael Bydén i spetsen under Stockholm Pride 2018.

En tidigare kurskamrat, den före detta överstelöjtnanten Mikael Hagenbo, har beskrivit det som att något hände med Bydén i samband med att han mellan 1999–2002 var flygattaché i Washington, D.C.

— Han skickades till USA för att utbilda sig och blev då introducerad i de fina sällskapen med den djupa staten, sa Hagenbo, som gick kaptensutbildning med Bydén.

Men Bydéns lämplighet att överhuvudtaget vara ÖB har också ifrågasatts under de senaste åren. När det avslöjades att Bydén skilt sig från 23 års äktenskap efter en längre tids otrohetsaffär med den kontroversiella polischefen Linda Staaf var det många som höjde på ögonbrynen över att inga åtgärder vidtogs. Framförallt då otrohet är något som riskerar att exponera personer med känsliga uppdrag för främmande makts underrättelsetjänster.

Efter avslöjandet kom skvallersajten Stoppa Pressarna att intervjua en rad anonyma kadetter vid militärhögskolan. Flera uppgav att de kände skam över att deras ÖB smög runt med Linda Staaf på området, trots att han var gift.

— Vi är rätt många som känt till det och vi har tyckt det varit underligt. Jag upplever att det finns en hög medvetenhet kring säkerhetsfrågor inom Försvarsmakten och sedan gör vår ÖB på det här viset. Jag fattar det inte, ärligt talat. Jag brukar inte vara dömande men han har ju gått över gränsen, sa en av uppgiftslämnarna på militärhögskolan.

Redan börjat ny karriär med älskarinnan

I början av året avslöjades att Bydén dessutom startat ett konsultföretag inom ”strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap” tillsammans med älskarinnan Linda Staaf. Försvarsmakten försökte skademinimera genom att hävda att Bydén skulle aktiveras i företaget först efter att hans förordnande som ÖB gått ut.

Men incidenten gjorde att allt fler började ifrågasätta Bydéns lämplighet att föra befäl över Försvarsmakten. Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog kallade exempelvis Bydéns agerande för ”väldigt olämpligt” i en intervju med Svenska Dagbladet.

— Bara att det finns en risk för att allmänheten får den typen av tankar om Försvarsmakten innebär att han har passerat en gräns. Och det är ju synnerligen olyckligt i den situation vi befinner oss i Sverige just nu med den krigsrisk som ÖB själv påtalat, förklarade Iseskog för tidningen.

I riksdagen har bland annat Vänsterpartiet krävt att regeringen avslöjat vad de känt till om Bydéns så kallade bisysslor. Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, har ställt flera skriftliga frågor till försvarsministern om ärendet och menar att regeringen har ett stort ansvar i frågan. Han påpekade också förgäves att det kan uppstå en situation där företag eller organisationer kan försöka utnyttja Bydéns kunskap och kontakter redan under hans tid som överbefälhavare.

Micael Claesson tillträder på sin post som ÖB från och med den 1 oktober.