YTTRANDEFRIHET. I söndags var sista anställningsdagen för Sveriges tidigare arméchef, generalmajor Anders Brännström. Han har i 45 år tjänat Försvarsmakten.

Enligt vad Anders Brännström säger i en intervju till Sveriges Radio blev han tvingad att säga upp sig. Han uttryckte ibland offentligt vad han ansåg om landets säkerhet utifrån sin expertis. Flera uttalanden i press som har ansetts vara ”kontroversiella” ledde till påtryckningarna att lämna Försvarsmakten.

Ett sådant uttalande var när han i januari 2016 sade att ”Sverige kan vara i krig om några år”.

Nu säger han också att massinvandringen till Europa utgör ”en påfrestning på hela samhället och hela Europabygget” som man nu måste ta hänsyn till inom säkerhetspolitiken.

Brännström fick först sparken av Försvarsmakten. Därför stämde han arbetsgivaren via Arbetsdomstolen. Efter en ekonomisk uppgörelse med sin arbetsgivare drog han tillbaka sin stämning. I intervjun med Sveriges Radio talar han om konflikten med överbefälhavare Micael Bydén, som hellre än de frågor Brännström ventilerat, inriktar sig på genusfrågor.

EU:s genusrådgivare Charlotte Isaksson sade på Försvarsmaktens toppmöte i onsdags att inte bara Bydén utan även ”en stor del av hans närmsta medarbetare” inom Försvarsmakten lägger ”en stor del av sin arbetstid” på jämställdhetsfrågor.

— En försvarsmakt som är mer jämställd än den vi har i dag är en starkare försvarsmakt ur ett operativt perspektiv, det är ingen rättvisefråga, sade Bydén vid samma toppmöte.

Källor:
Exklusiv intervju med avgående arméchef Anders Brännström
Arméchef: ”Vi kan vara i krig om några år”
Sparkad generalmajor gjorde upp med Försvaret
Jag har bränt mina broar till finsalongerna – och det känns bra och hederligt


  • Publicerad:
    2018-10-06 08:30