INFORMATIONSKRIG. I en arbetsplatsannons på Arbetsförmedlingens hemsida söker Försvarsmakten en analytiker/specialistofficer åt Psyopsförbandet. Får man jobbet ska man hjälpa Försvaret att ”påverka beteenden och attityder hos människor för att uppnå politiska och militära mål”.

Försvarsmakten söker en specialistofficer till sin ”trollfabrik”. Skärmbild: arbetsformedlingen.se.

Det svenska makteliten anklagar ofta andra länder – och då framförallt Ryssland – för att med information och påverkanskampanjer försöka ändra attityder hos människor och i slutändan till och med utfallet av så kallade demokratiska val.

Men i en annons som legat på Arbetsförmedlingens hemsida sedan den 7 september medger Försvarsmakten öppet att man sysslar med precis det. Försvarsmakten söker nämligen en specialistofficer till det så kallade Psyopsförbandet, vars verksamhet handlar om psykologiskt krigföring.

I annonsens skriver man att Psyopsförbandet ”kommunicerar via ett flertal kanaler såsom tryck, radio och webb och vår uppgift är att påverka beteenden och attityder hos människor för att uppnå politiska och militära mål”.

På Försvarsmaktens hemsida kan man läsa att Psyopsförbandet har ett brett spektrum av uppgifter. Exempelvis kan man arbeta på ”Mediaavdelningen” där man får ”ta fram produkter för att påverka olika målgruppers känslor, attityder och beteenden”. På Mediaavedlningen finns ett ”kreativt team” bestående av ”medarbetare med erfarenhet som bland annat journalister, fotografer, illustratörer, radioproducenter” som tillsammans hittar ”kluriga lösningar på svåra problem” och ” tar fram produkter som radio, film och flygblad, baserade på inhämtad information och analyser”.

Man kan också arbeta i ett ”Taktiskt Psops-team” (TPT). Då har man ”påverkan” som huvuduppgift och genomför ”psykologiska operationer på fältet”. Det handlar exempelvis om att ”förutse, förebygga eller förstärka beteenden hos målgrupper”. Exakt vilka målgrupper man vill manipulera framgår dock inte.

”Fördjupade kunskaper om Ryssland” ett krav
Om man vill ha jobbet krävs att man minst har graden fänrik eller 1:a sergeant, akademisk examen inom exempelvis samhällsvetenskap, marknadsföring eller kommunikation, mycket goda kunskaper i engelska och svenska, B-körkort samt erfarenhet och kunskap inom analysarbete, databaser och programmering. Sist men inte minst kräver också Försvarsmakten att man har ”fördjupade kunskaper om Ryssland och OSS”.

Får du jobbet så kommer du att få jobba ”i informationsmiljön” med huvudsaklig uppgift att ”identifiera och analysera målgrupper”. Dessutom kommer du att få ”identifiera och analysera andra aktörers försök till påverkan i informationsmiljön”.

Med tanke på arbetsbeskrivningen skulle man kunna dra slutsatsen att det Försvarsmakten söker är ett nytt troll till den ”svenska” trollfabriken.

Tjänsten går att söka via arbetsformedlingen.se.

Källor:
10. Psyopsförbandet söker RO/Analytiker OR-8
Försvarsmakten: Psykologiska operationer


  • Publicerad:
    2018-09-22 11:00