CYBERKRIG. Inom ett år ska Försvarsmakten ha en anläggning färdig för så kallad cyberkrigföring. ”Det är ett digitalt slagfält, ungefär som att öva på ett skjutfält med skarp ammunition”, säger Försvarets cyberkrigschef i en kommentar till SVT.

Nordfront har tidigare uppmärksammat att de första värnpliktiga som kommer att utbildas till så kallade cybersoldater kommer att mönstras av Försvarsmakten nästa år. Tanken är att 30 värnpliktiga ska sättas framför datorer istället för skjutvapen i en spetsutbildning för hur man försvarar och attackerar it-system.

Nu skriver SVT om att Försvaret planerar att bygga en ny övningsanläggning för cyberkrigföring, som ska stå färdig inom ett år. Detta som en del i Försvarsmaktens strävan att bygga en offensiv cyberkrigsförmåga, där man ska kunna ta sig in och manipulera eller lamslå delar av främmande makts it-system

— Den är ett självklart inslag i modern krigföring. Den som inte har den här kapaciteten har ett klart underläge i ett eventuellt krig, säger överste Patrik Ahlgren, chef för Försvarsmaktens sektion för cyberförsvar.

Själva anläggningen kommer att vara en gigantisk serverhall på okänd ort, där man ska skapa system som påminner om de som cybersoldaterna ska attackera eller försvara i ett skarpt läge.

— Det är ett digitalt slagfält, ungefär som att öva på ett skjutfält med skarp ammunition, säger Patrik Ahlgren.

Måste begå brott för att vara effektiva
Men Gazmend Huskaj, som är cyberoperationsexpertet på Försvarshögskolan, menar att Försvarets ambitioner kommer vara tandlösa ifall man inte på riktigt tar sig in i andra länder it-system – något som idag är olagligt.

— Man måste ha penetrerat och kommit in i systemen. Det som avgör hur långt man väljer att ta sig in är underrättelsefrågorna, det vill säga det man behöver veta, säger Gazmend Huskaj till SVT.

Men ifall man på riktigt kommer att attackera andra länder inom ramen för övningarna under fredstid vill inte överste Patrik Ahlgren svara på.

— Jag kan inte kommentera metoder, antaganden och vilka scenarier som vi tittar på, säger han.

Källa:
Försvarsmakten rustar för cyberkrig – ”digitalt slagfält” ska stå klart inom ett år


  • Publicerad:
    2019-03-08 07:30