INRIKES. Efter en överenskommelse mellan regeringen och C och L kommer Försvarsmakten att få fem miljarder extra per år från 2022 till 2025. ”Detta är en viktig signal om att vi fortsätter att höja vår militära förmåga”, kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Regeringen har sedan tidigare varit överens med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna om att Försvarsmakten måste få ett högre anslag. Nu har man också kommit överens om hur detta ska finansieras, vilket presenterades under en pressträff på fredagen.

”Dagens besked innebär att stora och nödvändiga ekonomiska medel tillförs det militära försvaret under de kommande åren”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) och de övriga partiledarna för MP, C och L i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Överenskommelsen innebär att Försvarsmakten får ytterligare fem miljarder kronor per år från 2022 till 2025, en ökning på sammanlagt 20 miljarder kronor.

— Detta är en viktig signal för Sverige, för våra partners och för vårt närområde om att vi fortsätter att höja vår militära förmåga, kommenterade en glad försvarsminister Peter Hultqvist (S) under fredagens pressträff.

— Det här är både nödvändigt, rätt och viktigt i en tid där Försvarsberedningen inte kan utesluta ett väpnat angrepp på Sverige, fyllde Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström i.

Föreslår fyra nya regementen
Krigsorganisationen består idag av två mekaniserade brigader, men det finns i dag bara en som är samövad. De ökade anslagen kommer bland annat att gå till skapandet av tre nya mekaniserade brigader och en reducerad motoriserad brigad.

För ändamålet föreslår man bildandet av fyra nya regementen, vilket skulle öka antalet befattningar inom Försvarsmakten från dagens 60 000 personer till 90 000 inklusive hemvärn och civilanställda.

Enligt Försvarsberedningen bör de ökade anslagen även läggas på att uppgradera samtliga stridsfordon och stridsvagnar, anskaffa ytterligare artillerisystem och tillföra nya moderna luftvärnsrobotsystem, likväl som en upprustning av Flygvapnet.

Källa:
Försvarets budget höjs med 20 miljarder på sikt


  • Publicerad:
    2019-08-30 17:40