UKRAINAKONFLIKTEN ”En fullständig bluff”, kallar Kreml de amerikanska uppgifterna om att Ryssland har en särskild ”dödslista” på människor i Ukraina man vill fängsla, tortera och avrätta vid en invasion av landet.

USA anklagar Ryssland för att ha en särskild ”lista” över ukrainare som man vill döda eller sätta i läger. Kremls talesman Dimitrij Peskov avfärdar dock påståendena helt och hållet och menar att det handlar om ren bluff och lögner skapade av USA i syfte att svartmåla Ryssland ytterligare.

— Förstår du att detta en fullständig bluff, att det är en lögn? Det är fiktion. Det finns ingen sådan lista. Den är fejkad, förklarade Peskov för en journalist från vänsterliberala CNN under måndagen.

USA har anklagat den ryska regeringen för att ha skapat ”dödslistor” över personer som man vid en påstådd invasion antingen vill lönnmörda eller skicka till läger – dessa anklagelser har sedan spridits vidare av ett stort antal medier i USA och i EU och även blivit en stor nyhet i Sverige.

Den amerikanske ambassadören Batsheba Crocker har även skickat in ett brev till FN där det hävdas att Ryssland vill döda eller skada dissidenter och minoriteter såsom så kallade HBTQ-personer bosatta i Ukraina och att det ”specifikt” handlar om ett antal identifierade ukrainska medborgare som Ryssland uppfattar som ett hot och ska vilja göra sig av med vid en militär ockupation.

Crocker hävdar vidare att Ryssland tidigare varit involverade i ”riktade mord, kidnappningar, försvinnanden och orättfärdiga arresteringar och tortyr”.

Från ryskt håll står man fast vid att någon sådan ”dödslista” överhuvudtaget inte existerar utan att det hela är falska nyheter och lögner som fullständigt saknar kopplingar till verkligheten.

Under de senaste månaderna har USA-vänliga medier också drivit fram narrativet att Moskva förbereder för en mycket snar fullskalig invasion av Ukraina, även detta har Ryssland konsekvent förnekat även om man under måndagskvällen beslutade att gå in militärt i områden i östra Ukraina som kontrolleras av ryskvänliga separatister.