Motstridiga uppgifter kring amerikanskt drönarhaveri i Svarta havet
UTRIKES • På tisdagen störtade en amerikansk drönare ned i Svarta havet, enligt den amerikanska sidan efter att ett ryskt stridsflygplan avsiktligt kört in i dess propeller, men enligt den ryska sidan efter att drönaren gjort en alltför tvär sväng.
Två ryska stridsflygplan av modell Su-27 och en amerikansk drönare av modell MQ-9 Reaper uppges tidigt på tisdagen ha kappflugit högt ovanför Svarta havet. Enligt Pat Ryder, talesperson för Pentagon, ska efter 30 till 40 minuters ”samflygning” mellan de tre farkosterna, en plötslig och avsiktlig manöver av ett av de ryska planen lett till en kollision med drönaren, vilken som en konsekvens av att dess propeller därvid krossats, störtade ned i havet.
"Farliga ryska aggressioner"
James B Hecker, befälhavare för det amerikanska flygvapnet i Europa, kommenterade på tisdagen incidenten i ett pressuttalande:
— De här aggressionerna från en rysk flygbesättning är farliga och kan leda till felberäkningar och oavsiktlig eskalering.
Från ryskt håll hävdas istället att drönarens piloter gjorde en alltför skarp manöver, vilket resulterade i att farkosten flög okontrollerat, tappade höjd och slog i vattenytan. Ryder har undvikit att ge något direkt svar på frågan om drönaren i själva verket kraschades avsiktligt.
Det ryska försvarsministeriet uppger enligt Reuters att drönaren flög med transpondern avstängd. Stridsflygplanen ska, förklarar man, ha befunnit sig i området för att identifiera ”objektet”. Ministeriet försäkrar att de ryska flygplanens vapen aldrig användes under incidenten samt att någon kontakt mellan något av planen och drönaren aldrig uppstod.
”Amerikanska drönare har inget i Rysslands närhet att göra”
Rysslands ambassadör i USA Anatoly Antonov kallades på tisdagskvällen till det utrikesdepartementet i Washington för att träffa biträdande utrikesminister för europeiska och eurasiska frågor Karen Donfried. Denne protesterade enligt Russia Today under detta samtal mot ”den osäkra och oprofessionella avlyssningen” av drönaren som resulterade i att den försvann. I tidningen framhåller Antonov att Ryssland ”betraktar den här incidenten som en provokation”, samt att han under sitt samtal med Donfried upplyste denne om att amerikanska drönare, flygplan och fartyg ”inte har något så nära Rysslands gränser att göra”. Ambassadören Antonov frågar vidare:
Kan du föreställa dig hur reaktionen från amerikanska medier eller Pentagon skulle vara om en sådan drönare skulle dyka upp nära New York eller San Francisco?