UTRIKES Rysslands utrikesminister attackerar den amerikanska och liberala världsordningen.

I en intervju med Rossiya 24 gör den ryske utrikesministern Sergej Lavrov flera intressanta uttalanden. Enligt Lavrov handlar det Ryssland kallar för ”den militära specialoperationen i Ukraina” om att krossa USA:s globala dominans.

— Vår speciella militäroperation syftar till att göra slut på den skamlösa expansionen [av Nato] och den ohejdade strävan mot total dominans av USA och dess västliga undersåtar inom världspolitiken, sa Lavrov enligt ryska RT.

Vidare anklagar Rysslands utrikesminister amerikanerna för att styra världen genom att införa egna improviserade lagar som egentligen bryter mot internationell rätt. RT skriver att Lavrov hänvisar till det USA och dess allierade brukar kalla ”rules-based international order”, det globala system med överstatliga organ – såsom FN, Internationella handelsorganisationen och Internationella valutafonden – som uppmuntrar nationer att hänge sig åt politisk och ekonomisk liberalism. Detta system menar Lavrov att Ryssland och Kina motsätter sig.

”Ryssland kommer endast vara en del av ett internationellt samfund av jämlikar och kommer inte låta västerländska nationer att ignorera legitima ryska säkerhetsintressen”, skriver RT som en summering av Lavrovs inställning.

I intervjun kritiserar Lavrov också EU:s ”utrikesrepresentant”, Josep Borrell, för att ha sagt att kriget i Ukraina ”kommer vinnas på slagfältet”.

— När en diplomatisk chef säger att en viss konflikt endast kan lösas genom militära medel, ja då måste det vara något personligt. Antingen var det en felsägning eller så talade han utan att tänka och gjorde ett uttalande som ingen har bett honom göra. Men det är ett upprörande påstående, sa Lavrov.

Lavrov, som i sin tur menar att Ryssland strävar efter att förhandla fram en fred med Ukraina, spekulerar i att EU:s alltmer öppna aggression mot Ryssland beror på att Washington utövat påtryckningar och fått unionen att närma sig Nato.