USA Endast två av tio amerikaner anser att USA är på väg mot rätt utveckling under ledning av president Joe Biden. Samtidigt är kriget i Ukraina inte ens med på en topp 20-lista över frågor som amerikaner tycker är viktigast.

USA:s president Joe Biden har sedan coronapandemin och kriget i Ukraina sett sina popularitetssiffror krascha. Presidenten tycks idag helt fokuserad på att besegra Ryssland militärt och ekonomiskt och gjorde dessutom nyligen ett utspel om att USA tänker attackera Kina militärt ifall Taiwan hotas.

Men bland den amerikanska befolkningen tycks inte fokuseringen på krig och inflation för att ”straffa Ryssland” gå hem. Enligt en nyligen genomförd undersökning av The Associated Press-NORC Center for Public Research (AP-NORC) sjunker presidentens redan låga popularitetssiffror ytterligare.

Idag anser endast två av tio amerikaner att USA är på väg i rätt riktigt och lika många anser att landets ekonomi är bra. Detta att jämföra med förra månaden då tre av tio ansåg detta.

Minskningen gentemot förra månaden var tydligast bland Bidens egna väljare, då endast 33 procent av demokrater anser att landet är på väg i rätt riktning, jämfört med 49 procent i april.

Inom sitt eget parti är det fortfarande 73 procent som säger sig sympatisera med Biden. Men det kan jämföras med en undersökning av AP-NORC från 2021 där motsvarande siffra var 83 procent.

Inte intresserade av att "besegra Ryssland"

USA har drabbats av växande inflation efter det ekonomiska kriget mot Ryssland som inletts av Biden, vilket följts av massiva stödpaket av vapen och pengar till Ukraina. Enligt Biden måste USA se till att Ryssland besegras militärt och att landets ekonomi kraschar.

Men Rysslands ekonomi är idag oväntat stark, trots rekordsanktionerna, och man förutspår endast ytlig recession i landet medan mer omfattande recession väntas i framförallt Europa men även USA.

Enligt en annan opinionsundersökning som nyligen genomförts av Ipsos är frågan om Ryssland och Ukraina inte ens med bland de topp 20 viktigaste frågorna för amerikanerna.

Något som däremot oroar befolkningen är inflation, som kommer på första plats, följt av ”politisk extremism och polarisering” samt ”vapenvåld”.

Inflationen är dock något som amerikanerna, enligt Biden, måste lära sig leva med på grund av det ekonomiska kriget mot Ryssland.

Coronapandemin, som också fortfarande tycks vara väldigt viktigt bland den politiska eliten i USA, hamnar också först på nionde plats hos befolkningen.