Ryssland: ”USA direkt inblandade i Ukraina”
UKRAINAKONFLIKTEN • Efter läckor från amerikansk underrättelsetjänst om att CIA hjälpt Ukraina att ta ut flera höga ryska befälhavare kräver nu Ryssland att USA ställs till svars. Samtidigt pågår krissamtal i Washington för att försöka tysta de farliga läckorna.
Det var New York Times som var först med att publicera uppgifter om att CIA hjälpt Ukraina att lokalisera och ta ut flera ryska generaler under det pågående kriget i Ukraina.
Uppgifterna ska ha kommit från källor inom ”den amerikanska administrationen”, som även skryter om att man hjälpte Ukraina att sänka det ryska flaggskeppet Moskva.
Enligt källorna har man inte bara kunnat ge realtidsuppdateringar om ryska truppförflyttningar, man har även kunnat lokalisera var ryska mobila staber i fält befunnit sig.
De läckta uppgifterna har ökat på spänningarna mellan USA och Ryssland, och nu kräver Ryssland att den amerikanska ledningen hålls ansvariga för sin inblandning. Vyacheslav Volodin, som är talman för den ryska duman, skriver på Telegram att ”Washington samordnar och ligger bakom militära operationer och deltar på så sätt i militära angrepp mot vårt land” och att Joe Bidens regim därför ”måste hållas ansvariga för brotten som begåtts av nazistregimen i Kiev”.
Krissamtal och fördömanden
Även om amerikansk underrättelsetjänst generellt tycks ha som taktik att läcka underrättelseuppgifter, såsom man gjorde innan kriget i Ukraina började, tycks de läckta uppgifterna om amerikansk inblandning i kriget bekymra Washington. Särskilt som man försökt göra en poäng av att man inte tänker vara direkt inblandade i konflikten.
Enligt NBC News har läckorna lett till flera krissamtal mellan Biden och spionorganisationen CIA. Samtidigt har Biden-regimen offentligt försökt att tona ned uppgifterna i New York TImes.
CIA-bossen Bill Burns ska också ha krävt ett stopp på läckorna, som han kommenterade i lördags under ett seminarium i Washington.
— Det är oansvarigt, det är väldigt riskabelt. Det är farligt när folk snackar för mycket. Det gäller både när man läcker saker privat eller pratar offentligt om specifika underrättelseuppgifter, säger Burns enligt Financial Times.