TREDJE VÄRLDSKRIGET USA:s 101:a luftburna division är utplacerad i Rumänien nära den ukrainska gränsen och går enligt befälhavaren omgående in i Ukraina om ”striderna eskalerar” eller ”Nato attackeras”.

Elitenheten US Army 101st Airborne Division genomför för närvarande en krigsövning i Rumänien, nära Nato-landets gräns mot Ukraina. Det är första gången på nästan 80 år som denna infanterienhet, som har förmåga att med några timmars varsel kunna gå ut i strid varhelst i världen, är utplacerad i Europa.

Nyhetsprogrammet CBS News visade på fredagen ett reportage där programmets reportrar träffar divisionens vice befälhavare, brigadgeneral John Lubas samt överste Edwin Matthaidess, befälhavare för 2nd Brigade Combat Team, i en Black Hawk-helikopter för den timmeslånga resan till yttersta kanten av Natos territorium — bara cirka 4,8 km från Rumäniens gräns mot Ukraina.

Lubas förklarar i inslaget att enheten är beredd att ta sig in i Ukraina ”så fort striderna eskalerar” – utan att klargöra om han med detta avser ”om Nato attackeras” – ett kriterium som han också nämner i samtalet. Brigadgeneralen hävdar vidare att för att hitta en motstycke till Natos nuvarande militära närvaro i Europa, så behöver man gå tillbaka till andra världskriget och, understryker han, denna närvaro ”syftar till att försvara Natos territorium.” Han fastslår:

— Vi är redo att försvara varje tum av Natos mark.

Den vice befälhavaren hyllar sin enhets förmåga att verkligen bidra i strid:

— Vi tar med en unik kapacitet till luftanfall… Vi är en lätt infanteristyrka, men återigen, vi tillför rörligheten – hos våra flygplan under anfall.

Ovan nämnde överste Matthaidess påpekar att hans trupper är de bland samtliga utplacerade amerikanska enheter, som befinner sig allra närmast striderna i Ukraina. Han noterar att hans styrkor har ”rstuderat” den ryska militären medan man ”byggt upp mål att öva mot” och organiserat övningarna för att ”reproducera exakt vad som pågår” i Ukraina. ”Det håller oss på tårna”, tillägger han. Totalt har cirka 4 700 amerikanska soldater från 101st Airbornes bas i Fort Campbell, Kentucky, skickats till Europa.

Inte en part i konflikten

Nato har upprepade gånger uttalat att man inte är part i konflikten och att man inte kommer att skicka sina trupper till Ukraina. I slutet av juni meddelade generalsekreterare Jens Stoltenberg samtidigt att det USA-ledda blocket chock-ökar antalet styrkor i ”hög beredskap” -från 40 000 till över 300 000.

Sedan starten för Rysslands angrepp på Ukraina i februari, så har Ukraina fått betydande militärt stöd från Nato-länder, med vapen till ett värde av flera miljarder dollar som strömmat och strömmar in i landet.

101st Airborne Division, även känd som Screaming Eagles, anses bland andra världskrigets segrarmakter ha ett ärorikt militärt förflutet. Divisionen deltog i de luftburna operationerna under Dagen D i Normandie 1944 och även i det likaledes omtalade och omskrivna slaget Battle of the Bulge samma år. Enheten har även varit involverad i krigen i Vietnam, Irak och Afghanistan.