UKRAINAKONFLIKTEN USA har hittills investerat mer pengar i kriget i Ukraina än två svenska försvarsbudgetar. Snart har man investerat mer i Ukraina än vad man ger i militärstöd till Israel.

USA har hittills investerat 15,2 miljarder dollar av skattebetalarnas pengar i kriget i Ukraina, vilket motsvarar 160 miljarder svenska kronor och är dubbelt så mycket som Sveriges försvarsbudget för 2022.

Siffrorna kommer från det tyska forskningsinstitutet Kiel Institute for the World Economy, som sammanställt offentliga uppgifter från regeringar och så kallat trovärdiga medier om militärt bistånd till Ukraina. Man påpekar därmed att siffrorna inte är heltäckande, då det har förekommit att vapen, utrustning och pengar har skickats till Ukraina utan att detta redovisats öppet.

Det amerikanska militärstödet till Ukraina har blivit så omfattande att det snart är större än vad man ger till Israel, som mellan åren 2018 – 2019 fick 38 miljarder dollar av USA i bara militärt stöd.

Enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, är det mängden ammunition i militärtstödet till Ukraina som sticker ut. Bara USA har skickat 60 miljoner skott till mindre vapen.

— Man pratar ofta om stora vapensystem, men det skickas också stora mängder ammunition, säger Pieter Wezeman, forskare på Sipri, till SVT.

Enligt den brittiske överstelöjtnanten Alex Vershinin är den stora ammunitionsförbrukningen under kriget i Ukraina ett bevis på att modern krigsföring fortfarande är väldigt beroende av en industriell bas. I en artikel på tankesmedjan Royal United Services Institutes hemsida skriver han att det avindustrialiserade väst därför skulle ha svårt att hålla med ammunition längre än en kortare tid under ett storskaligt krig.